Австралиецът Джок Полфрийман за втори път осъди България в Страсбург, съобщи правният сайт "Де факто". 

С решение от вчера Европейският съд по правата на човека, в тричленна камара, е постановил нарушение на забраната за нечовешко и унизително отношение спрямо чуждецена по чл. 3 от евроконвенцията. Новината разпространи БТА, цитирайки адвокатката на чужденеца пред ЕСПЧ Адела Качаунова.

Жалбата на Полфрийман е заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потвърпевши са били група чужденци, сред които и той. А държавата е осъдена, защото не е обяснила от какво са нараняванията на австралиеца,  както и защото не е разследвала ефективно случая.

Присъдено е обезщетение от 5200 евро, които ще отидат при родителите на студента Андрей Монов, за чието убийство Полфрийман беше осъден, излежа повече от половината от 20-годишната присъда и бе условно предсрочно освободен. Но още не е изплатил определеното от българския съд обезщетение за близките на убития.

След условното предсрочно освобождаване чужденецът се оказа в нова въртележка у нас, имаше дело за отмяна на влязлото в сила определение, а дирекция на МВР отказваше да свали наложената му забрана да напуска България, като междувременно бе наложила и коренно противоположната забрана да влиза в държавата и в страна от ЕС за 5 години. В крайна сметка чужденецът все пак си замина.

А първото спечелено от австралиеца дело в Страсбург е от 2016 г. Тогава ЕСПЧ в 7-членен състав, в който участва и българският съдия ад хок Павлина Панова, постанови нарушаване на чл. 10 – свобода на изразяването на мнение - и присъди 3500 евро обезщетение. Поводът е наложено на чужденеца дисциплинарно наказание от директора на Софийския затвор - лишаване от правото да получава хранителни пратки отвън в продължение на три месеца, задето е писал жалби за откраднати вещи на посетители.