Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) започна оценка на молбата за разширяване на използването на ваксината „Модерна“ срещу COVID-19 за деца от 12 до 17-годишна възраст.

В момента тя се използва от пациенти от 18 години нагоре.

Ваксината на „Модерна“ съдърга информационна РНК (иРНК), която получава сигнали за производство на шипов протеин. Той се съдържа в SARS-CoV-2 – вируса, причиняващ COVID-19. Препаратът подготвя тялото да се защитава срещу този вирус.

От Комисията по лекарствените продукти за хуманна употреба (СНМР) към ЕАЛ ще направят ускорена оценка на данните, предоставени заедно с молбата. Те включват резултати от извършващо се в момента мащабно клинично проучване, включващо подрастващи на възраст между 12 и 17 г. То се провежда със съгласието на Комисията по педиатрия към Агенцията.

Мнението на CHMP заедно с всички изисквания за по-нататъшни изследвания и допълнителен надзор върху сигурността ще бъде изпратено до Европейската комисия. Тя ще излезе с окончателно правно обвързващо решение, което ще се прилага във всички страни от ЕС.

Очаква се ЕАЛ да да съобщи за резултатите от своята оценка през юли, освен ако междувременно не се появи необходимостта от допълнителна информация.