Разлютената кавга между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков е на път да завърши в съда. Минути след като Минеков обяви, че Кошлуков е свързано лице с Делян Пеевски и е вероятно да понесе щети по закона "Магнитски", шефът на обществената медия се закани да заведе дело за клевета. 

Според Минеков Емил Кошлуков е едно от свързаните лица по закона "Магнитски". Връзката е по линия на участието му в управата на "ТВ Седем" и "Ноу фрейм медия България".

"Ще предам тези документи на ДАНС", обяви на пресконференция министърът на културата проф. Велислав Минеков. На нея той трябваше да представи резултатите от проверките в министерството на културата. 

Към този момент Емил Кошлуков не е сред лицата в официалния списък на асоциирани със санкционираните по "Магнитски". 

По думите на Минеков проверка във фирмените регистри показва, че Емил Кошлуков фигурира в ръководството на "ТВ Седем" през 2015 г., в управата на "Ноу фрейм медия България" е бил през 2013 година. Според него не е ясно до какво би довело попадането на Кошлуков в официален списък на асоциираните лица. Но това ще засегне работата на телевизията по линия на банкови разплащания и изпълнения на проекти. И добави, че при двете фирми могат да се проследят връзки към бившия депутат Делян Пеевски.

 Минути след изказването на Минеков, Емил Кошлуков публикува позиция в своя профил във фейсбук, където заяви, че твърденията на министъра са "откровени лъжи и клевети".

"Ще предприема всички законови действия, свързани с ангажиране на неговата отговорност за публичното разпространение на клеветнически изявления, включително и по съдебен път.

Г-н Минеков в качеството му на министър си позволи да изрече лъжи, които хвърлят петно не само върху моето име, но и върху работата на БНТ. Няма да позволя да се тиражират клевети и неверни факти. Безусловно ще защитя своето име и работата на колегите", коментира Кошлуков. 

Минеков и Кошлуков са в открит конфликт заради писмото на министъра до ръководството на БНТ, в което поиска да узнае защо телевизията прекъсва редовната си програма, за да излъчва живите пресконференции на партия ГЕРБ. Във вторник от БНТ съобщиха, че ще сигнализират международните институции за оказван натиск от страна на служебния кабинет.