Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков и служебният министър на културата Велислав Минеков влязоха в нов задочен спор. Кошлуков обяви, че БНТ е подложена на тормоз от страна на изпълнителната власт, а Минеков обяви, че генералният директор на обществената медия е свързано лице с Делян Пеевски и е възможно да бъде включен с списъка с лица по закона "Магнитски. 

Управителният съвет на БНТ, на който е член и Емил Кошлуков ще пишат сигнал до различни европейски и световни институции за оказван натиск, заплахи и цензура от страна на служебния министър на културата Велислав Минеков. Писма от Кошлуков ще стигнат до Европейския съвет за радио и телевизия ( EBU), Европейската комисия, Европейския парламент, дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС и на САЩ в София, СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репотери без граници“, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите.

За всичко това съобщава в своя профил във фейсбук Емил Кошлуков. От седмица той води епистоларна война със служебния министър на културата Велислав Минеков, който изпрати писмо до с питане защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията. Малко след това Кошлуков върна отговор и заяви, че БНТ не е прекъсвала програмата си, а изборът на това какво да излъчва е редакционно решение. 

Последва нов коментар от страна на Минеков, според когото БНТ излъчвало избирателно на живо пресконференциите на партиите. 

Според Управителния съвет на БНТ през последните дни медията е подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. 

"Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници", се казва в писмото, което бе разпространено от Емил Кошлуков. 

 

Кошлуков е свързано лице по закона "Магнитски"

Според Велислав Минеков Емил Кошлуков е едно от свързаните лица по закона "Магнитски". Връзката е по линия на участието му в управата на "ТВ Седем" и "Ноу фрейм медия България".

"Ще предам тези документи на ДАНС", обяви на пресконференция министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Към този момент Емил Кошлуков не е сред лицата в официалния списък на асоциирани със санкционираните по "Магнитски". 

По думите на Минеков проверка във фирмените регистри показва, че Емил Кошлуков фигурира в ръководството на "ТВ Седем" през 2015 г., в управата на "Ноу фрейм медия България" е бил през 2013 година. Според него не е ясно до какво би довело попадането на Кошлуков в официален списък на асоциираните лица. Но това ще засегне работата на телевизията по линия на банкови разплащания и изпълнения на проекти. И добави, че при двете фирми могат да се проследят връзки към бившия депутат Делян Пеевски.

По темата натиска върху БНТ Минеков коментира, че не притиска никой и само иска информация от СЕМ за поведение на обществената телевизия в разрез с правилата

"Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент", допълни Минеков.

"Напоследък се оказва, че аз подривам свободата на словото. Напротив - аз ще подкрепям свободата на словото под всякаква форма", коментира още той.

 

Ето какво още пише в писмото на УС на БНТ:

 

Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти. В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни.

Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници.

Никога, нито един министър не си е позволявал публично, с писмо от министерството, да търси сметка на журналисти, да ги обявява за нарушители на закона, за заплаха за националната сигурност.

Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост. 

Господин Минеков неколкократно погази принципите и европейските стандарти на обществените медии, гарантирани от Закона за радио и телевизия. Нека припомним на всички представители на държавната власт и на политическите партии, че свободата на изразяване и редакционната независимост на медиите са един от основните стълбове на правата на човека в Европа:

а) Основен елемент на тези правозащитни стандарти е недопустимостта на политическа и правителствена намеса и цензура в медиите – частни и обществени.

б) Тези стандарти са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата човека и основните свободи и са разгърнати в трайната практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (вж. напр. делата Sunday Times v. the United Kingdom, Observer and Guardian v. the United Kingdom, Thorgeir Thorgeirson v. Iceland).

в) Независимостта на журналистите и ненамесата в редакционната свобода от страна на политически фигури и правителството са сред основните гаранции за свободата на словото (вж. и Резолюция на Европейския парламент от 21 май 2013 относно Хартата на ЕС: стандарти за медийна свобода в Европейския съюз, както и Европейската харта за свободата на медиите, подписана от десетки водещи издания в Европа).

г) Тези норми и стандарти са включени и в нашата национална конституционна и законодателна уредба. В частност, чл. 5 от Закона за радиото и телевизията изрично гарантира независимостта на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса и въвежда абсолютна забрана за цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Заплахите и опитите за цензура от страна на министър Минеков изискват категорична реакция от Българската национална телевизия. Ето защо ще сезираме международните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в защита на медийната свобода.

По-конкретно, стенограми от изказванията на г-н Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпоредби на българското законодателство, които бяха безцеремонно нарушени, ще бъдат предоставени на: 

- Европейския съвет за радио и телевизия ( EBU)

- Европейската комисия чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „Образование и култура“;

- Директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права г-н Майкъл О'Флеърти;

- Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа г-жа Дуня Миятович;

- Европейския парламент - Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ;

- дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС и на САЩ в София.

- СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репотери без граници“, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите

БНТ ще продължи да изпълнява своите задължения и обществена функция, спазвайки журналистическите стандарти и принципите на редакционна независимост. За работата на водещи, репортери, редактори, оператори, режисьори и журналистите, работещи в БНТ, свидетелстват и десетките отличия на нашите колеги от български и международни организации с признание за техния професионализъм.

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Минеков се оказа едно фрустрирано, оглупяло старче...

Герберащината

Чегъртането върви с пълна сила, на ред е Емо гладкото бедро... и малките деца знаят, че политическата проститутка Емчо бе ибрикчия на Прасето.... Магнитски те чака Емчо... тъй да знаиш.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.