Над 100 сигнала са подадени към Европейската прокуратура само в рамките на първата седмица, откакто започна работата си.

Това каза днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург.

В заседанието участва и главният прокурор на ЕС Лаура Кодруца Кьовеши.

„Бих искал преди всичко да припомня на страните членки, които още не са го направили, да приключат подготовката си, за да са напълно в ред с регламента на Европейската прокуратура - или като го пренесат в законодателството си, или като номинират всички делегирани прокурори. Най-вече тези държави, които още не са го направили“, заяви Рейндерс.

Той допълни, че ще поиска писмено обяснение от Словения защо още не е направила предложение на своите делегирани прокурори.

България предложи 10, но от тях бяха одобрени само четирима. При откриването на Европейската прокуратура Кьовеши заяви пред Клуб Z, че макар да няма краен срок, би било добре да поучи колкото се може по-бързо новите шест предложения.

Швеция е потвърдила, че догодина ще се присъедини към Европейската прокуратура, допълни Рейндерс. На този етап в нея участват 22 страни-членки, сред които и България. Не участват Полша, Унгария, Швеция, Дания и Ирландия.