Румънката Лаура Кодруца Кьовеши е първият главен прокурор на ЕС. Тя оглави Европейската прокуратура в Люксембург, който заработи днес.

Преди това Кьовеши е била главен прокурор на страната си и на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (ДНА). Уволнена е от поста, след като е обвинена в авторитарни методи. Мнозина обаче смятат, че причина са процесите срещу висши държавни чиновници за корупция.

Кьовеши бе избрана за главен европейки прокурор през октомри 2019 г., след като победи французина Жан-Франсоа Бонер. Това стана въпреки съпротивата и кампанията срещу нея, подета от румънските управници.

След откриването на Европейската прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши даде специално интервю за Клуб Z.

 

- Г-жо Кьовеши, смятате ли, че отхвърлянето на шестима български кандидати за делегирани прокурори ще забави работата или ще причини някакви проблеми на Европейската прокуратура?

- Не. Ние можем да започнем работа. Назначихме четирима делегирани прокурори в България, така че нашето представителство в страната вече работи. Но очакваме предложенията за тези шест позиции, които още не са запълнени.

- Какви бяха всъщност причините за отхвърлянето на тези кандидати?

- Имаме си вътрешна процедура. Въз основа на нея имаме критерии за допустимост. Имаме и други критерии, например опитът на кандидатите в разследването на финансови измами. В някои от случаите например кандидатите нямаха опит като прокурори, за да повдигат обвинения и пледират в съда.

- Свързвате ли по някакъв начин неуспешните кандидатури с главния прокурор в България?

- Не бих казала, че това е неуспех. Процедурата в България бе съгласно националните критерии. А ние следвахме нашите международни критерии. И трябва да вземем предвид факта, че е необходимо да прилагаме същите правила за всички 22 страни, участващи в Европейската прокуратура. Не можем да правим отстъпки за никого.

- На какъв етап е подборът на шестимата нови кандидати за делегирани прокурори?

- Очаквам да получа предложенията. Поддържаме близки контакти с националните власти. Не знам дали са започнали процедурата. Планирам скоро да посетя София. Както вече казах, Европейската прокуратура има свое представителство там. Може би ще науча повече подробности по време на посещението ми в България.

- Има ли все пак някакъв срок за предлагането и назначаването на кандидатите? Един, два, три месеца или повече?

- Не, нямаме краен срок за това. Но е добре да имаме предложенията колкото се може по-бързо, за да заработим пълноценно.

- Знаете ли са някои специфични случаи от България, които трябва да бъдат разглеждани от Европейската прокуратура?

- Имам статистика само от предишните години. Мога да знам само броя на случаите. Не се вглеждаме в самите случаи. В момента не мога да ви кажа повече подробности. След известно време може би ще мога.

- Колко сигнали имате от България? И колко от тях предстои да бъдат разследвани?

- Мога да ви кажа, че вече съм получила някои оплаквания от България, още преди да заработя (като главен прокурор на ЕС – б.р.). И след това съм ги изпратила на ОЛАФ – Службата за борба с измамите, или на компетентните власти. Но да видим. След като започнем работа, всеки гражданин на ЕС, които има информация за престъпления от юрисдикцията на Европейската прокуратура, може да изпрати оплакването си тук, в Люксембург, или на представителството ни в България или друга страна.

- Бихте ли споменали някой специфичен случай?

- Не.

- Сред обикновените българи има големи очаквания от Европейската прокуратура. Какво е вашето послание към тях?

- Да имат доверие на Европейската прокуратура. Тя бе създадена, за да защитава по-добре европейските пари. И ще го правим.

- Кога идвате в България?

- Скоро. Много скоро. Ще бъдете информирани.