Мнението на лидерите на страните от ЕС е, че Русия извършва незаконни, провокативни и разрушителни действия спрямо тях и други държави. И Съюзът е единен пред лицето на такива действия.

Това е заявил днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. 

Отношенията между Брюксел и Москва са в ниска точка. Не е в ничий интерес по-нататъшното им влошаване, изтъкнал Мишел.

Той също така е потвърдил подкрепата на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признаните й граници. И е припомнил, че Кремъл носи своята отговорност за пълното прилагане на Минските споразумения.

Обсъдена е била и ситуацията в Беларус. Шарл Мишел заявил, че Русия може да играе важна роля за мирното уреждане на кризата там.

Председателят на Европейския съвет настоял, че е изключително важно режимът на Александър Лукашенко да освободи политическите затворници, да спре репресиите и насилието, както и да се ангажира във включващ национален диалог.

Потвърдена била оценката на европейските лидери, че принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“ в Минск на 23 май и арестът на намиращия се на борда журналист Роман Протасевич е отвличане.