Битката Българската банка за развитие да заработи само за малкия и средния бизнес изглежда е завършена, заяви министърът на икономиката Кирил Петков пред БНТ тази сутрин.

От 4 юни се вписа новият Устав на ББР. Никой от тази банка не може да дава по 100 милиона кредит оттук нататък, уточни той.

"Призовавам всички да следят устава. когато аз вече не съм в това министерство: моля ви се следете този устав! Защото ако махнат тази лимитация, шансът някой да раздава по 100 милиона лева кредити е голям. Това в момента е приключило и няма шанс", призова Петков.

"Много се надявам БНБ още тази седмица да одобри новите кандидати - аз съм подал новите кандидати за надзор. Те са със страхотен опит, работили са в най-добрите банки и консултантски компании, с много добро образование и те чакат в момента одобрението от БНБ. Ако успеем да имаме това одобрение, ние веднага вкарваме този нов отбор, обясни още Петков.

"Много са важни тези хора, защото държавата е вкарала 1,4 млрд. лева от нашите пари. Кой решава и как решава накъде да се насочват тези пари е ужасно важно", изтъкна министърът.

От днес той тръгва на проверка на няколко язовира, стана ясно още.

"Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 милиона лева в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира. Засега обаче само 10 са възстановени и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лапмпички пак ми светят като в ББР. Аз назначих комисия за тяхната работа и светнаха няколко червени лампички. Ще посетя няколко от тези язовира да видя", коментира министърът на икономиката.

Неговата следваща цел от понеделник е свързана с Българската агенция за експортно застраховане, която по думите му има голяма свързаност с Българската банка за развитие.

Българската агенция за експортно застраховане също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче забелязвам, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, коментира още Кирил Петков.

"Това означава, че потенциално можете да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем оттам. Идеята е на изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, има голяма свързаност. Моята следваща цел е от понеделник започваме работа и по тази дейност", обясни той.