Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити... Разликата в лихвите е с около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит, сега имаме 4%... Предложенията за лихвата са от Управителния съвет.

Това заяви днес пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той на практика потвърди информация от сутринта, дошла от един от новите членове на Надзора на ББР - Валентин Михов, която доказва, че ББР е давала кредити на по-ниски лихви от пазарните. 

Това всъщност е една от защитните тези на бившият членове на Надзора на банката и на ГЕРБ - че ББР не е загубила нищо, дори била давала кредити на по-високи лихви. Тогава възникна и въпросът защо тогава тези компании са решили да се кредитират от точно тази банка.

Отговорът на въпросът вече е ясен - за тях е било по-изгодно да рефинансират старите си задължения през ББР, защото са спестявали много от лихвите. 

Все пак, подчерта Петков, опасност за банката няма и тя е напълно ликвидна. 

"Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови. В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България... Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците"