Утре ще стане ясно дали Слави Трифонов ще бъде част от листите на "Има такъв народ" за предсрочните избори на 11 юли. Това заявиха днес пред БНР и БНТ две изявени лица от партията - Тошко Йорданов, зам.-председател, и Виктория Василева -главен секретар.. 

В предаването "Неделя 150" Йорданов се зарече, че политическата сила няма да прави коалиция с "партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС или с подкрепящи партии на ГЕРБ":

"Вариантите са всякакви. Спрямо резултати от изборите ще постъпим правилно... Ако българският народ иска да бъде изчегъртан моделът на ГЕРБ, нека да излезе и да гласува."

Тошко Йорданов обясни, че партията има планове за действие, но те ще станат ясни, след като се видят резултатите от вота през юли.

"Може да се каже, че българското гражданско общество и САЩ са партньори на полето на демокрацията, мненията им съвпадат. Санкциите на САЩ са след това, което направи българското общество", коментира още той.

Вторият човек в ИТН подчерта, че информацията за санкционираните лица е имало и в българските медии, но официалните органи са се правили, че това не се случва.

В коментар за работата на служебното правителство, зам.-председателят на ИТН даде висока оценка на министрите на икономиката - Кирил Петков, на финансите - Асен Василев и на вътрешните работи - Бойко Рашков.

Също днес в БНТ пък гостува главният секретар на ИТН Виктория Василева.

"Никога не сме мълчали. За разлика от много други партии ние говорим, когато имаме какво да кажем и има шанс бъдем чути. Може би този момент настъпи", каза в студиото на БНТ тя.

Когато регистрираме листите за народни представители утре, ще стане ясно дали Слави Трифонов ще бъде депутат, уточни още тя.

Спорд Василева, която е бивш депутат от СДС в 38-ото НС "Има такъв народ" влиза в предизборната кампания в много добра кондиция.

Членовете и симпатизантите нямали време да си починат от предишната кампания. "Надяваме се тази кампания да бъде доста по-открита и по-близо до хората", допълни Василева.

По отношение на листите тя обясни, че партията има ясни критерии и залага на експертизата, почтеността и професионализма на хората, които искат да станат депутати от "Има такъв народ".

"Според нас преференциите по начина, по който са направени, служат повече за контролиране на вота, отколкото за т.нар. мажоритарност в пропорционалната система. И ние сме категорично против това", обясни Василева.

"Винаги сме залагали на експертното начало. Затова нашата стратегия е хората да говорят по теми и ресори, по които са професионалисти. Не сме привърженици на политиката пенкилер - един човек да разбира от всичко. Нагледахме се на подобен род политически лидери и нямаме намерения да влизаме в тази игра", допълни тя в стедиото пред Георги Любенов.