Няма изненада от санкциите на САЩ срещу шестима българи заради корупция, заяви бившият вицепремиер Томислав Дончев в ефира на “Панорама” по БНТ тази вечер.

"Коментират се неща, които отдавна се знаят. Дали това означава слабост на институциите? Мисля, че да", призна той. Но отсече: "Ние не носим пряка отговорност за нито една от фигурите в този списък, носим за г-н Манолев. Всички останали фигури са създавани, трупали са сила, мощ, много преди ние да сме политически фактор."

На въпрос на водещия Бойко Василев дали не носят отговорност за Пеевски, Дончев заяви, че той не е бил коалиционен партньор. Отстранените заради подозрения за връзка с него министри нямат значение - това било политически акт за освобождаване на напрежение, не доказателство, че те имат такива връзки.

Попитан дали ГЕРБ все пак ще потърсят кои са корумпираните сред техните хора, той заяви:

"Ние е редно да го направим, но мощността ни в момента е на граждани. Важното е институциите, съдебна власт да намери тези хора."

Попитан дали знае за подслушване на опозицията, Дончев заяви:

"Не. Поне не знам за нещо подобно. Как си представяте министър, премиер или вицепремиер, вечер край камината, да слуша какво си говори опозицията. Никога не съм слушал разговор със СРС, еле пък с представител на опозицията."

"Напоследък имам знаете ли какво голямо въображение, докато чета доклада от САЩ", репликира  го Бойко Василев.

Другият гост в студиото - лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов - обаче се намеси.

"Това е манипулация. Той няма право по закон да знае кой е подслушван. Затова СРС-то е тайно оръжие, защото само определени хора имат право да слушат. Даже и премиерът няма право. Не били подслушвали, той откъде знае, като няма право да знае."

"Значи хем ГЕРБ са подслушвали, хем те няма как да знаят за това. Какво е щял да научи, с какъв вид храна ще замерят МС? Дали с риба, дали с портокали, дали с ябълки?", попита Дончев.

И заяви, че в ГЕРБ “сме свикнали да се обясняваме за всичко."

"То е универсално да сме виновни за всичко. Не е особено комфортна роля и не винаги е справедливо", оплака се дясната ръка на Борисов.

Атанасов каза още, че от ДБ получават постоянно много сигнали за корупция, но не са институция, за да ги разследват. А за скандала с подслушванията на опозицията каза:

"Аз съм човекът, който даде публично сигнала, през медиите, като всеки един политик. Но този сигнал беше потвърден от вицепремиера, вътрешния министър и премиера. От тук натакък - дали ще успее да се справи с тази задача?"

"Вие твърдите, че са ги подслушвали. И вътрешния министър го потвърди, но вкара Борисов в някакъв канибалски сюжет. Дано едното не е толкова вярно, колкото и другото", коментира Дончев.

А за въпросния служебен вътрешен министър - Бойко Рашков - Атанасов каза:

"Имам му доверие на г-н Рашков, независимо от някои негови по-енергични изказвания. Бойко Рашков би бил един добър главен прокурор."

След изборите на 11 юли трябва да бъде направено необходимото да се състави мнозинство и правителство, защото хората искат промяна, добави той.

Служебният финансов министър: Икономиката не е замръзнала, затова помощта не е безвъзмездна

Финансовият министър от служебния кабинет Асен Василев коментира основно решенията на Министерски съвет днес, като подчерта важността на това да се предпазят държавните дружества от американските санкции - затова и всички свързани със санкционираните лица и фирми ще бъдат обявени публично. Дали има сред тях хора от служебния кабинет?

"Ако такива има, ще се появят в тези списъци, и трябва да бъдат премахнати от правителството", заяви той.

На въпрос около скандала с новия шеф на НАП Румен Спецов, Василев заяви, че е установил - като го е питал - че Спецов не е бил в управлението на фирма, осъществявала данъчни измами. И пратил писмо на прокуратурата да си направят проверка.

На въпрос защо служебният кабинет предлага 2,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса, но не безвъзмездно, а като заем, той обясни:

"Когато икономиката е затворена и нямаш възможност да работиш, единственият начин да оцелееш е да получиш грант. От 1 март икономиката е отворена, безработицата падна, бизнесът се събужда. На бизнеса му трябват пари да работи, не грантове, за да не работи. Държавата не произвежда пари, за да даде на някого пари, трябва да ги вземе на някой друг."

А за заемите добави:

"Те са без гаранции, за 7 години, до 70% от оборота на фирмата в 2019 и 2020 г. Влиза огромен ресурс, бързо - 10 дни, раздават го не администрацията, а търговските банки. Парите ще отидат при фирмите, които могат да доведат до растеж."

Според него основният проблем на държавата е, че "има барикада".

"Моята задача е да напълним хазната и да харчим ефективно парите на данъкоплатците. Това е. Тази задача няма цвят, нито е от тази страна, нито е от другата страна на барикадата."