Европейската комисия следи внимателно събитията в България, но няма да коментира оплакванията на евродепутатите от групата на Европейската народна партия (ЕНП) срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Това става ясно от отговора на запитване на Клуб Z.

На 31 май шестима български евродепутати от ГЕРБ и СДС изпратиха писмо до всички свои колеги в Европейския парламент и до част от еврокомисарите. То е по повод скорошните изявления на Рашков - относно подслушвания и относно лидера на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов. Едно от тях е за „бившите хора“. Българските представители изтъкват и зумите на Рашком, че би уволнил двамата интервюирали го журналисти от бТВ. Те къщо така твърдят, че шефът на ДАНС Димитър Георгиев е освободен заради разкритата руска шпионска мрежа.

„Получихме писмо по електронната поща от българската делегация в ЕНП. Както винаги, ще отговорим по необходимия начин и чрез подходящите канали. Няма обаче да коментираме вътрешни политически събития“, гласи отговорът, който получихме.

Той е от Кристиан Виганд – говорител за пръвосъдието, равноправието и върховенството на закона.

„В по-общ план следим отблизо събитията в България и в контекста на годишния доклад за върховенството на закона“, заявяват още от Комисията.

ЕК трябва да огласи през юли вторите си годишни доклади за върховенството на закона в страните членки.