Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преинтересен е бил вотът в Народното събрание, когато на 21 декември 2018 г. трябва да се гласува назначаването на Илко Желязков за член и зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС. Припомняме, че към онзи момент Бойко Рашков вече обилно е ядосал тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а и не само, и на Бюрото се избира нов състав от парламента, доминиран от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Самият Рашков е предложен отново за поста, но само левицата, откъдето е номинацията, и двама "патриоти" гласуваха "за".

Въпросният нов състав на Бюрото, между другото, от тогава до днес не се е чуло да е намерил и едно нарушение при прилагането на СРС...

Да се върнем на Илко Желязков, който бе "голямата изненада" в черния списък на САЩ по закона "Магнитски". За него от Вашингтон вчера писаха буквално:

"Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски..."

За Бюрото за контрол на СРС го номинира ДПС и всички присъстващи избраници от партията го подкрепят - 23-ма на брой. При гласуването обаче се оформя шарена "коалиция Илко Желязков": от ГЕРБ го подкрепят 84 депутати - тоест всички присъстващи единодушно. Желязков получава рамо и от 11 народни представители на БСП, въпреки че партията очевидно няма монолитна позиция за номинацията - от останалите социалисти  28 са "въздържал се", 1 е "против".

По-долу е описана поименно подкрепата, която Желязков получава от 11 депутати от БСП. Сред тях личат имената на особено "знакови" бесепари:

Антон Кутев (в момента говорител на служебното правителство).

Драгомир Стойнев - бивш министър на енергеткитата, който за вота на 4 април бе изпаднал от листите, но за изборите на 11 юли е водач.

Георги Йорданов - бивш депутат от БСП

Георги Свиленски - един от най-разпознаваемите депутати на левицата, бе и в ръководството, и начело на предизборния щаб.

Валентина Найденова - бивш депутат от левицата.

Георги Гьоков - и той е сред разпознаваемите народни представители, а скоро - през март, стана член на Изпълнителното бюро. 

Кристиан Вигенин - бивш външен министър.

Петър Кънев - бивш председател на икономическата комисия в НС, избраник от гражданската квота.

Румен Георгиев - бивш депутат

Филип Попов - член на правната комисия в последните състави на парламента. 

Христо Проданов - бивш депутат.

Разибра се, че няма нищо лошо "политически консенсус" да застане зад експерта Желязков, който сега е блокиран от "Магнитски".

Гласовете "за" зад кандидатурата му в тематичната коалиция се допълват от 8 от общо 8 гласували от "Воля". Кандидатурата на ДПС за Бюрото е подкрепена и от 1 "патриот" - Станислав Станилов от "Атака", който днес гравитира около новата формация на Жан Виденов.

Коментари

Руската рулетка

В предния парламент Кремъл, Лукойл и Газпром имаха 240 депутата, БСП, ГЕРБ, ДПС и МВРО гласуваха дружно по най важните въпроси касаещи управлението на страната, резултатите са видими за всички, всичко останало е театър.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.