Преинтересен е бил вотът в Народното събрание, когато на 21 декември 2018 г. трябва да се гласува назначаването на Илко Желязков за член и зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС. Припомняме, че към онзи момент Бойко Рашков вече обилно е ядосал тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а и не само, и на Бюрото се избира нов състав от парламента, доминиран от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Самият Рашков е предложен отново за поста, но само левицата, откъдето е номинацията, и двама "патриоти" гласуваха "за".

Въпросният нов състав на Бюрото, между другото, от тогава до днес не се е чуло да е намерил и едно нарушение при прилагането на СРС...

Да се върнем на Илко Желязков, който бе "голямата изненада" в черния списък на САЩ по закона "Магнитски". За него от Вашингтон вчера писаха буквално:

"Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски..."

За Бюрото за контрол на СРС го номинира ДПС и всички присъстващи избраници от партията го подкрепят - 23-ма на брой. При гласуването обаче се оформя шарена "коалиция Илко Желязков": от ГЕРБ го подкрепят 84 депутати - тоест всички присъстващи единодушно. Желязков получава рамо и от 11 народни представители на БСП, въпреки че партията очевидно няма монолитна позиция за номинацията - от останалите социалисти  28 са "въздържал се", 1 е "против".

По-долу е описана поименно подкрепата, която Желязков получава от 11 депутати от БСП. Сред тях личат имената на особено "знакови" бесепари:

Антон Кутев (в момента говорител на служебното правителство).

Драгомир Стойнев - бивш министър на енергеткитата, който за вота на 4 април бе изпаднал от листите, но за изборите на 11 юли е водач.

Георги Йорданов - бивш депутат от БСП

Георги Свиленски - един от най-разпознаваемите депутати на левицата, бе и в ръководството, и начело на предизборния щаб.

Валентина Найденова - бивш депутат от левицата.

Георги Гьоков - и той е сред разпознаваемите народни представители, а скоро - през март, стана член на Изпълнителното бюро. 

Кристиан Вигенин - бивш външен министър.

Петър Кънев - бивш председател на икономическата комисия в НС, избраник от гражданската квота.

Румен Георгиев - бивш депутат

Филип Попов - член на правната комисия в последните състави на парламента. 

Христо Проданов - бивш депутат.

Разибра се, че няма нищо лошо "политически консенсус" да застане зад експерта Желязков, който сега е блокиран от "Магнитски".

Гласовете "за" зад кандидатурата му в тематичната коалиция се допълват от 8 от общо 8 гласували от "Воля". Кандидатурата на ДПС за Бюрото е подкрепена и от 1 "патриот" - Станислав Станилов от "Атака", който днес гравитира около новата формация на Жан Виденов.