Директорът на болница "Аленсандровска" проф. Борис Богов обяви на брифинг в четвъртък, че финансовото състояние на лечебното заведение е стабилно.

"Няма никакви опасения за декапитализация на дружеството. Работещите в болницата да бъдат спокойни и да продължат своята работа", каза той.

И проф. Богов, и проф. Димитър Буланов, председател на Съвета на директорите на "Александровска", подчертаха, че пресконференцията, която дават е не само за медиите, но и с послание за персонала на лечебното заведение - да ги успокоят, че не трябва да се притесняват.

От около месец университетската болница е раздирана от скандали, нарастващо напрежение и разделение, след като доскоро третият член на Съвета на директорите доц. Александър Оскар (в понеделник той подаде оставка - бел. ред.) подаде сигнали до здравния министър за непрозрачност при вземането на решенията за управлението на "Александровска", а след това и за финансови проблеми.

Вчера от здравното министерство разпространиха справка за финасовото състояние на лечебното заведение, от която се вижда, че загубите започват да се генерират след 2012 г., като от ведомството посочиха и че това е времето, в което на директорски стол сяда проф. Костадин Ангелов, който го напуска през лятото на м. г. , за да стане министър в правителството на ГЕРБ. 

Днес служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че в петък ще има решение по казуса "Александровска".

"Недоумявам защо за решения, които са взимани десет години назад, трябва да носи отговорност човек, който е от шест месеца изпълнителен директор", повтори на брифинга няколко пъти проф. Богов. Той наследи на поста Ангелов.

 Сегашният директор на "Александровска" отбелязва и че доц. Оскар е най-отдавна в ръководството на болницата - четири години, докато останалите двама членове на Съвета на директорите са от м. г..

"От шест месеца е сегашното управление. Човекът е в ръководството на болницата от четири години назад. Как един човек който е в управлението, твърди, че не познава финансовото състояние на болницата. Той е давал своето съгласие със своя подпис за всички неща като обществени поръчки, лечебни планове, участвал е в законен конкурс в Съвета на директорите, при който задължително условие е запознаването с финансовото състояние на болница за три години назад. Това буди недоумение", отбеляза проф. Богов.

Според него доц. Оскар прекрасно познава финансовите разходи назад във времето, а по думите му прословутите решения на Съвета на директорите са вземани по правилата, финансовата част от октомври до април касае прегласуване на решения, които вече са били факт.  

"За цитираните около 30 млн. лв. става въпрос за преразглеждане и преподписване на вече взети решения от предишните години", твърди директорът. По думите му решенията са за поръчки на консумативи и хигиенни материали, а преподписването им се налагало, защото "са за дълъг период от време - две до три години в аванс".