Злоупотреби, лошо управление, взаимни обвинения в лъжа, междуличностен конфликт, конюнктурни атаки, политически мотиви - в историята на оформилия се скандал в болница "Александровска" може да бъде открит всеки един от тези елементи.

Какво ще е решението на служебния здравен министър? Ще има ли кадрови промени? Или друг тип административни реакции? Още в края на миналата седмица д-р Стойчо Кацаров обяви, че проверката в лечебното заведение е привършила, а финансовата загуба е в размер на 68 млн. лв. , като големите дългове са натрупани по времето на Костадин Ангелов.

В момента цари затишие. Страстите обаче са изострени, а напрежението - голямо.  

В сюжета във вторник се включи и бившият министър на здравеопазването, който преди това беше директор на "Александровска", проф. Костадин Ангелов.  Той видя в случващото се в болницата едва ли не отмъщение към него. "Целят се в мен, а искат да унищожат една болница", обяви той пред бТВ. "Когато една болница започва да работи, тя трябва да бъде шамаросана, защото се целим по проф. Ангелов", каза още той.

Костадин Ангелов: Целят се в мен, а искат да унищожат една болница

Цифрата е вярна. 68 млн. лв., добави той. 

И продължи с обясненията:

"Нещото, което досега не е казвано в нито едно студио, е, че когато аз дойдох като директор на "Александровска" през 2012 г., финансовата загуба беше 30 млн. 3 млн. бяха задълженията. Болницата приличаше, цитирам колеги, на гробница, Тя трябваше да бъде реформирана, обновена, за да продължи да съществува. Приходите на болницата бяха 33 млн. лв. през 2013 г. Сега са 78 млн. лв. Счетоводната загуба за последните три години има трайна тенденция за намаляване. Дълговете са намалени с три милиона. И сега, когато една болница започва да работи, тя трябва да бъде шамаросана, защото, видите ли, се целим по проф. Ангелов. Това е недостойно. И ако се вгледате в лечебните заведения - кои болници имат дългове? Работещите болници. Защо имат дългове? Защото има разходи, които не могат да бъдат поети от приходите от здравната каса. Това, което трябва да се промени и което аз ще настоявам да бъде променено, е стопанските разходи на болниците да бъдат поети от държавата. Собственикът да се грижи за собствеността си. Александровска болница има 24 сгради. Финансовите загуби през годината се трупат от амортизациите, които се натрупват чисто счетоводно. Болницата няма риск от декапитализация. 2013 г. болницата беше декапитализирана. Ние я капитализирахме, увеличихме капитала от 33 млн. но 70 млн. Ето защо не мога да се съглася, че се целят в мен, а искат да унищожат цяла една болница. Това е недопустимо".

След което уточни, че дълговете в момента са 40 млн.

Ден по-рано, в понеделник събитията около скандала следваха две линии - д-р Александър Оскар, който огласи съмненията за злоупотреби в университетската болница и предизвика скандала, обяви, че подава оставка от ръководството ѝ. От друга страна се изсипаха становища и декларации от всевъзможни сдружения, синдикати, издържани в един дух, а в масирана медийна кампания лекари от болницата обясняваха как не трябва да се разстройва ритъмът на работата, да се създават конфликти и да се влошава професионалният климат.

В единен защитен фронт

С декларация излязоха първо от Столичната колегия на Българския лекарски съюз, в която се изразяваше тревога от разпространението на данни, неотговарящи на истината за състоянието на лечебното заведение, което отблъсквало пациентите и уронвало авторитета на работещия медицински персонал.

"Недопустимо е да се говори медийно с внушения от името на цяла болница преди да са проверени и потвърдени", се казваше там. Този лайтмотив можеше да бъде открит и в последващите позиции. Коментар в тази насока - че трябва да се изчака проверката дойде и от ръководството на БЛС.

В защита на ръководството на "Александровска" излязоха и от КНСБ. Оттам изразиха "своето несъгласие във връзка с информацията за състоянието на УМБАЛ "Александровска", отразена в медийното пространство". "Задълженията, за които се обвинява ръководството, са плод на неглижирани години наред трудности пред университетските болници. Здравеопазването има нужда от реформа, но не трябва да се започва с чистки", пишеше още в документа, в който се изтъкваше и друго достойнство на ръководството - всички служители са получавали работните си заплати, няма съкращения или неплатени отпуски.

Асоциацията на университетските болници също се включи в защитния фронт на УМБАЛ „Александровска“.

В позиция оттам с подобни изрази, както и в предишните становища, обясниха, че следят „с тревога тиражираните в медиите твърдения, относно управлението и финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, както и за отношенията между Университетска болница „Лозенец“ и НЗОК, гр. София“. Отново се повтаряше, че "няма документи и информация от компетентен орган, констатиращи твърдените нарушения, както и че "считат, че се накърнява престижът на тези водещи лечебни заведения". „Нещо повече, създават се предпоставки за необосновани изводи и прибързани мерки, които в конкретната обстановка не биха били от полза нито за работещите и обучаващите се, нито за пациентите в тях."

Оставката на д-р Оскар

Пак вчера доц. Александър Оскар, който е и началник на клиниката по очни болести, съобщи, че е поискал от здравния министър Стойчо Кацаров от 1 юни да бъде освободен като член на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска". Той посочи в мотивите си, че не е съгласен и не може да подкрепи наложения от изпълнителния директор на болницата проф. Борис Богов "начин на управление, както и с публично заявените от него разбирания, че заседанията на Съвета на директорите са формалност, свързана единствено и само с подписване на протоколи без реално обсъждане и приемане на решения".

На фона на публичния скандал все по-силно става напрежението вътре в самата болница като лекари, които подкрепят позицията на доц. Оскар, твърдят, че върху тях е оказван натиск да се откажат от заявените си позиции. Преди дни, на 25 май те са събраха пред лечебното заведение като издигнаха призива "Заедно за "Александровска" - "да се спаси болницата с големи традиции и авторитет". По-късно директорът проф. Богов коментира, че "това не е елитът на болницата", въпреки присъствието сред макар и не многобройните протестиращи на утвърдени професионално имена. На 28 май на страницата си във фейсбук имаше отговор от болницата - там беше публикуван призив, подписан масирано от 610 служители, "с който се настоява да не бъде разстройвана работата в лечебното заведение".

Началото на скандала 

Началото на скандала в "Александровска" беше, когато в публичното пространство се появиха обвинения за липса на прозрачност в изразходването на милиони левове и за "документна измама" в една от най-големите държавни болници в страната. 

Публично първи в ефира на бТВ съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че в "Демократична България" имало сигнал, според който в лечебното заведение "са се разпоредили с около 70 милиона лева без решение на борда на директорите". Подробности нямаше. Но Атанасов заяви, че трябвало да се провери и ролята на вече бившия здравен министър Костадин Ангелов, който до август м. г. е директор на болницата.  За огласен сигнал говореше и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!".

Липса прозрачност и натрупани дългове

Първоизточникът на сигнала се оказа доц. Александър Оскар, представител на държавата в Съвета на директорите на лечебното заведение. През 2020 г. доц. Оскар беше обявен за Лекар на годината, най-престижното отличие на медицинската гилдия.

Той фокусира обвиненията си в две посоки - липса на прозрачност на вземането на решенията и натрупани дългове.

"Нямам достъп до информацията за управлението на болницата", коментира той на 25 май пред БНР. "Поднася ни се устна информация, но и тя е изкривена", добави като реагира, че за близо година не е имало заседание на Съвета на директорите (Д-р Оскар е втори мандат в този орган като представител на държавата). 

"Дават ми се 14 протокола да подпиша от реално непроведени 14 заседания. Липсата на прозрачност е обезпокоителна", посочи още той.

Според доц. Оскар задълженията на болницата са 53 млн. лева (седмица по-късно здравният министър изнесе, че са 68 млн.) като са нараснали с 6 млн. лв. за една година, без да е ясно на какво се дължи това. Просрочията са се увеличили с 3 млн. лв.

Той обясни още, че сегашното ръководство се е капсулирало, последната една година болницата е катастрофирала. "След като проф. Ангелов я остави, управлението реално пое зам.-директорката Мария Куманова, а проф. Богов е само фасадата", твърди още доц. Оскар.

Директорът отрича обвиненията и подозира скрити амбиции

Директорът проф. Борис Богов отрече нееднократно изнесеното от доц. Оскар и го заподозря в лъжи в няколко свои интервюта. Според него началникът на очната клиника е бил наясно с всеки един от протоколите от решенията на Съвета на директорите, а някои от заседанията не били свиквани с покани заради епидемичната обстановка. Директорът добавя и че четири години доц. Оскар е работел без проблеми преди това с Куманова.

Професорите Борис Богов и Костадин Ангелов - сегашен и бивш директор на болницата.

 

"Няма непрозрачно управление в Александровска болница. Мога да говоря за времето, в което аз съм управляващ - от октомври досега. Всички протоколи, за които говори доц. Александър Оскар, всички финансови решения, са вземани по време на неговото управление, тъй като четири години той е бил член на Борда на директорите", каза пред БНР на 25 май проф. Богов, който работи в болницата от 37 години. 

"Заседания са провеждани и всяко решение е съгласувано. Видно е от протоколите, че те са легални. Протоколите касаят отчитане на дъщерни дружества, пребазиране на клиники за справяне с COVID-19, решения за антигенни тестове, ремонт на сгради", твърди още той.

Според директора дълговете са намалели с 3 млн. лв. - от 43 на 40 млн.

Преди дни пред Нова нюз той мина и в контраатака като заподозря в своя подчинен амбиции към директорския пост и дори предположи политически намерения.

"Не ми го побира акълът защо точно сега и то информация, която по закон не следва да бъдат публично достояние. Политическата обстановка не мога да я пренебрегна", каза още професорът

Министърът: Големите дългове са натрупани по времето на д-р Ангелов

В неделя по БНР д-р Кацаров определи състоянието на "Александровска" в парично отношение като "лошо". Това е показала назначената от здравното министерство проверка. Кацаров уточни, че тя е приключила.

„До дни ще има решения по случая“, каза Кацаров. 

Сега всички чакат решението на министъра. Дали обаче то ще е разрешението на скандала и ще сложи край на напрежението в болницата.