Франция реши да преустанови временно съвместните военни операции с малийските сили в очакване на гаранции за завръщане на цивилните на власт след изборите, предвидени за догодина, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на френското министерство на въоръжените сили.

В зависимост от получените отговори от страна на малийските власти Франция може да преразгледа решението си.

Френските сили "Бархан", наброяващи 5100 души в Сахел, ще продължат да действат, но за момента самостоятелно. Същевременно силите "Такуба", инициирани от Франция и съставени от европейски специални части, които обучават малийската армия как да се сражава срещу джихадистите, ще преустановят временно работата си. Чрез тази мярка Франция осъжда преврата в Мали и се опитва да подкрепи натиска на международната общност над военните пучисти в африканската страна.

По време на първи държавен преврат на 18 август 2020 г. президентът Ибрахим Бубакар Кейта, обвиняван в корупция и в неспособност да се справи с несигурността в страната, беше свален след неколкомесечни протести. Хунтата, извършила този преврат, се ангажира тогава да има преход на властта на цивилни в рамките на 18 месеца. На 15 април тази година преходните власти утвърдиха избори през февруари и март догодина за президент и парламент.

Но през май военните, недоволни от промени в правителството, извършени след нарастващо народно недоволство, задържаха президента Бах Ндау и премиера Моктар Уан, а после Конституционният съд обяви за държавен глава и временен президент полковник Асими Гойта. Той уверява сега, че избори ще има догодина. Гойта ръководеше преврата през 2020 г. и преврата през май на настоящата година.

БТА