Нов инцидент на бившето военно летище Чешнегирово - двама военни са ранени при парашутни скокове, извършвани по време на учение на бригадата за специални операции. Единият курсант е с тежка черепно-мозъчна травма. За това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов днес. За живота на пострадалия има риск, но състоянието му е стабилно. Опериран е в болница в Пловдив.

За другия инцидент в Чешнегирово -  когато на 11 май (последният ден от мандата на третия кабинет на Бойко Борисов) американски военни нахлуха по погрешка в частен цех по време на учение на НАТО, министърът отчете, че са установени двама офицери, които не са докладвали за случилото се. Защо - това вече се проверява от прокуратурата и инспектората на Министерството на отбраната. За самата случка се разбра едва миналата седмица, когато собственикът на цеха се свърза с медиите. В събота Панайотов обеща проверката да приключи до 3 дни и да съобщи резултата. Днес извън продължаващата проверка за въпросните офицери, Панайотов само повтори, че при инцидента никой не е пострадал, както и че става дума за "неприятна грешка", от която и родната армия, и съюзниците ни от САЩ са си взели поука. "Периметърът на учението е определен преди години с географски координати. Цехът е бил извън периметъра", потвърди още той. За недокладването на случая от двамата офицери от "Военна полиция" заяви, че "отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания".

Превъоръжаване: новите военни кораби - без боеприпаси

Министър Панайотов съобщи какво е развитието по два от трите големи инвестиционни проекта за превъоръжаване на армията, подети от предишното правителство - за купуване на два военни кораба и за нови бойни машини за Сухопътните войски (третия проект бе за закупуване на нов вид изтребител за ВВС и първата му фаза приключи с избора на F-16 и заплащане на цената за 8 самолета на американския производител "Локхийд Мартин". Въпреки че и този конкурс не мина леко - б.р.)

Изборът на изпълнител на проекта за нови кораби приключи по времето на военния министър Красимир Каракачанов. През февруари бе приет докладът, с който бе избрана офертата на немската корабостроителна компания „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG”. Поне една от самите машини ще се строи в България, стана ясно от думите на бившия вицепремиер тогава. Цената е за малко под 1 млрд. лв. 

Днес Георги Панайотов обяви, че договорът е сключен, но сделката не включва боеприпаси за военните машини. Купуването им предстои, а цената ще е висока - до 1 млрд. лв., се разбра от казаното. Обяснено му било, че "това е нормална практика".  

Припомняме, че договор за покупката на нови кораби за армията се очакваше да бъде скючен още в края на миналата година, но този план се провали. През 2018 г. парламентът прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили". Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект бе именно 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за превъоръжаване, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. Плащанията ще са разсрочени, а по план корабите трябва да са налични през 2024 г.  

За бронираните машини решение няма

Служебният министър на отбраната обяви още, че предходният кабинет е приел доклад и по праткически проваления конкурс за нови бронирани бойни машини за пехотата - провален заради това, че постъпилите чуждестранни оферти се оказаха по-скъпи от заложения таван на разхода в приетия от Народното събрание проект за инвестиционен разход. За да не бъде прекратен окончателно опитът за превъоръжаване, се премина към вариант работата да се възложи на държавния военен холдинг "Терем".

На 5 май - 6 дни преди края на мандата на кабинета "Борисов 3", докладът на "Терем" може ли да се справи с поръчката, бе приет.  В него се твърди, че холдингът е готов за превъоръжаване на Сухопътните войски с нови общо 150 бойни и специализирани бронирани машини в рамките на гласувания от Народното събрание през 2018 г. "таван" от 1,5 млрд. лв. Реализацията няма как да се случи без поддоставчици и подизпълнители, ако проектът за превъоръжаване бъде даден на държавните военни заводи. 

Днес Панайотов обяви, че докладът е приет, но решение за възлагане на дейностите не е взето. Не е виждал и оферта, постъпила от "Терем", но има данни, че са отправени 13 запитвани към потенциални подизпълнители. 

Медийна програма в предния мандат - 240 000 лв. за частни телевизии 

Министърът даде някои данни за сключвани между Министерството на отбраната и частни медии договори. По думите му само в първите месеци на годината са били сключени договори за 240 000  лв. с ДДС за 2 национални телевизии. Целта е била реклама на кампанията "Стани войник". Панайотов припомни, че самото военно министерство си има телевизия - Военен телевизионен канал. 

Въпреки това е бил сключен и договор с "телевизия с фолклорна насоченост" за изработване периодично на предавания с военна тематика. За реализацията им е бил даден достъп именно до архивите и кадрите на ВТК. Договорът е за около 36 000 лв. Отделно е плащано за поддръжка на фейсбук платформата на министерството - около 30 000 лв., въпреки че преди това работата е била на служители от  пресцентъра на министерството. 

Спрях поръчката на две лимузини. Но от другите коли има нужда

Служебният министър на отбраната каза още, че едно от първите му действия на поста е било да прекрати частта от обявена през април обществена поръчка за покупка на автомобили от различен клас, която засяга придобиването на "две лимузини Ауди А8". Както Клуб Z писа, Панайотов е преценил, че министерството няма нужда от две поръчани возила от предходната власт - за министъра и началника на отбраната, защото първият по закон би могъл да бъде возен от НСО (имаше период, в който ГЕРБ беше променила закона така, че членовете на Министерския съвет извън премиера не могат да ползват специализиран транспорт от НСО, а трябва да разчитат на ведомствен автопарк или друг тип придвижване. Старото положение бе върнато през 2019 г. - б.р.).

Панайотов обаче е подписал избора на доставчици за останалите поръчани 32 автомобила за министерството, защото от тях има нужда. Изпълнител е "Порше БГ" на база най-ниска предложена цена, но по една от позициите - за средния клас коли - това решение се обжалва от един от участниците в търга - "Мото Пфое" - през Комисията за защита на конкуренцията.