Един от трите мащабни инвестиционни проекта за модернизация на армията - този за покупка на нови бронирани машини за пехотата, за който бяха предвидени над 1 млрд. лв., няма да го бъде. Министерството на отбраната прекрати процедурата по избор и доставка на нови бойни, стана ясно от съобщение на ведомството. Компаниите, които достигнаха до финалния етап от процедурата по избор на фирма, която да превъоръжи сухопътните ни сили - "Патриа" и "Дженерал Дайнамикс", вече са били уведомени, не проектът е прекратен. 

Причината - "Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание", пишат от МО. 

Всъщност новината бе очаквана - експерти отдавна предупреждават, че таванът на цената от 1,5 млрд. лв., който бе гласуван от Народното събрание, е прекалено нисък за купуването на цели 150 машини за три бойни батальонни групи, плюс системите към тях, допълнителното оборудване и обучението на личния състав. (Между другото при инвестиционния проект за нов вид изтребител за ВВС офертата на "Локхийд Мартин" за F-16 също беше значително по-висока от гласувания от депутатите пределен разход. Това не попречи решението на парламента просто да се промени и следлаща за американските бойни самолети да бъде финализирана.  

Днес от министерството, ръководено от вицепремиера  Красимир Каракачанов, обясняват, че по време на преговорите с двете компании, станало ясно, че намаляването на предлаганата от тях цена е "невъзможно" без да се променят "тактико-технитеческите задания по проекта,  които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините."

"В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата", пишат още от МО. 

В същото време става ясно и че от ресорното ведомство вече имат решение на проблема. То също бе предизвестено. Министърът вече е възложил на ръководството на държавното дружество "Терем" ЕАД да проучи възможностите за организиране на "съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия".

Или казано по просто - държавата сериозно разглежда възможността да се сдобие с нови бойни машини, избягвайки търг, а възлагайки дейности на собствена компания. Тази схема не е непозната за българската държава, след като преди време подобен ход бе възприет и при ремонта на действащите ни танкове. 

Предстои да се разбере какво ще отговори "Терем" на военното министерство. 

Иначе - че търгът за нови бойни машини за пехотата върви към провал, бе ясно още от октомври на миналата година. Тогава самият ген. Константин Попов - шеф на комисията по отбрана в парламента, обяви, че вариантите са два: или прекратяване на инвестиционния проект за модернизация на пехотата, или промяната му с решение на Народното събрание и гласуване на по-голям бюджет за реализацията му. 

Проектът за инвестиционен разход бе одобрен с внушително мнозинство от парламента през 2018 г. В края на същата година започна и работата по него. Първоначално потенциалните изпълнители, с които военното ведомство се свърза, бяха 4 - „Патриа“ (Patria), „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH). В края на 2019 г. бе създадена междуведомствената работна група за оценка на получените оферти. Инвестиционният проект пък предвиждаше разсрочено плащане.