По руската телевизия, а и в Московското метро все по-настойчиво се прави реклама на ваксинациите срещу Ковид-19. Със своята ваксина "Спутник V" Русия първа стартира широкомащабна ваксинационна кампания, в момента обаче изостава в сравнение с редица други държави по света: едва 11% от населението са получили първа ваксинация, два пъти ваксинирани са само 10% от руснаците. Да не говорим, че темпото на ваксиниране в Русия всъщност се забавя, вместо да се ускорява. Така едва ли ще бъде осъществена амбициозната цел, която Русия си постави: до есента в страната да има "стаден имунитет".

"Това е позор!"

"Нека да припомня, че през април достигнахме най-високото равнище от 190 000 първи ваксинации на ден, докато днес числото значително спадна и всекидневно се ваксинират едва около 130 000 души", предупреждава имунологът професор Крючков. Той е убеден, че тази тенденция се дължи на два фактора: сред руснаците масово се шири недоверие към ваксинациите, а освен това в страната възникна усещането, че пандемията вече е победена и хората са в безопасност.

На този фон кметът на Москва Сергей Собянин наскоро направо си изтърва нервите и с необичайна прямота призова столичани да се ваксинират: "Това е позор! От половин година имаме достатъчно ваксини. Първи в света стартирахме безплатна имунизационна кампания. Москва първа оповести масови ваксинации. А сега? Процентът на ваксинираните в нашия град е по-нисък, отколкото във всички останали европейски столици."

Именно в Москва броят на новозаразените с коронавируса напоследък сериозно се увеличи. Собянин смята, че това се дължи на празничните дни през май. Но навярно има и друга причина: в Москва вече не действат почти никакви ограничения в публичния живот. Според официалните данни, в Русия с коронавируса всекидневно се заразяват около 10 000 души. Расте и броят на смъртните случаи: има дни, в които те отново достигат 400. А имунологът проф. Крючков дори се съмнява в достоверността на официалната статистика. "Ако преброяването са извършва с онази точност, която имахме през декември, сигурно ще установяваме по 17 000-18 000 нови зарази на ден", казва той.

Тревога предизвиква още един факт: в Русия постепенно се разпространяват и доста по-опасните мутации на коронавируса, които за пръв път бяха регистрирани в Индия, Великобритания и Южна Африка. Анна Попова, ръководителка на Централната здравна служба в Русия, смята обаче, че това не е причина за безпокойство. "Да, броят на хората, които се заразяват с новите щамове, нараства. Но това е нормално", казва тя.

Русия произвежда по-малко ваксини от очакваното?

Същевременно в руските региони положението е необозримо. Множат се съобщенията, че ваксините не достигат или изцяло липсват, но благонадеждна и актуална информация по въпроса няма. Официално беше поставена целта да се произведат 1 милиард дози "Спутник V", но осъществяването ѝ още е далеч: агенция "Ройтерс" съобщава, че досега са произведени едва 33 милиона дози.

Специалисти като имунолога проф. Крючков се опасяват, че броят на ваксинациите ще продължи да спада. В САЩ и във Великобритания имунизациите достигнаха широки слоеве от населението, но в Русия това няма да стане, смята Крючков. "А и не е възможно еволюционният инфекциозен процес на тази пандемия да се превърне в сезонен инфекциозен процес", обяснява той.

Сега мнозина се надяват, че темпото на ваксиниране може да се повиши, ако имунизираните получат предимства - например за пътуване зад граница. Гърция вече оповести, че признава ваксината "Спутник V". А много руснаци обичат да почиват по гръцките плажове.

"Дойче веле"