Бившият здравен министър Костадин Ангелов обвини наследника си на поста  Стойчо Кацаров, че едва ли не персонално е виновен за по-слабия интерес към ваксините като със свои твърдения разколебава хората и стопира процеса.

И обяви:

"Имаме опасност да влезем в четвърта вълна от COVID, защото не можем да ваксинираме хората", каза той пред бТВ.

Сред обвиненията, с които Ангелов затрупа служебния министър освен всяването на съмнения във ваксините, се оказа и "липса на управление на здравната криза", той виждал в момента "един административен произвол и хаос в министерството на здравеопазването".

Преди дни Кацаров поръча оценка на управлението на COVID кризата, анализ на причините за "ужасяващата смъртност" през последната година, на състоянието на ваксинацията, на действията и решенията на Ангелов и преди него на Кирил Ананиев като здравен министър в началото на пандемията и на други ангажирани институции.

"Много гръмки думи", обяви Ангелов, който се оказа "подготвен" с цитат от сайта на Центъра за защита на правата в здравеопазването (оглавяван от Кацаров, докато стана член на кабинета-бел. ред), в който сегашният служебен министър говорел как хората умират с, а не от коронавируса.

"Няма лошо да се разследват причините за високата смъртност, но трябва ли да се разследват мненията на хора, подобни на това, което казах. да се разследват и изследват хора, които казват, аз имам съмнения във ваксините, но вие се ваксинирайте", продължи Ангелов в задъхан стил.

След което няколко пъти повтори, че думите на Кацаров за ваксините пречели на имунизационната кампания. Така от 30-35 хил. поставени дози за денонощие по времето на предишното правителство на ГЕРБ, сега били паднали до 10-15 хил. души.

В така поднесеното твърдение на бившия здравен министър, който по време на редовните си брифинги клеймеше често политическите заигравания с пандемията и обичаше да обяснява как действа само като лекар, има известни неточности 

Стойчо Кацаров при всичките си публични изяви като министър повтаря колко важно е да се ваксинират възможно най-много хора и че единственият начин за справяне с пандемията е имунизирането.

"Харесва ли ни, или не, единственият начин е ваксинацията. Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха по-голяма част от населението си. Ние сме на последно място в ЕС", каза той в специално записано видео обръщение с призив "Ваксинирайте се" няколко дни, след като встъпи в длъжност.

"Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Факт е, че ваксините са приложени на милиони хора по цял свят и страничните реакции са съвсем малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска."

"Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните пет години. Това е два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война.  80 процента от починалите са наши сънародници над 60-годишна възраст....От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките. Ваксинирането е доброволно, всеки трябва да реши сам за себе си и своите близки. Не мога да ви предпазя, ако вие самите не го желаете", каза още здравният министър тогава.

Според другото твърдение на Костадин Ангелов едва ли не след тези изказвания на Кацаров, както и на отмяната (за ден) на зелените коридори, темповете на ваксинация рязко са спаднали. Цитираните от него 30-35 хил. поставени ваксини дневно бяха постигнати едва на няколко пъти като бяха обявявани за своебразни рекорди. От началото на ваксинационната кампания България твърдо държеше последното място по поставени дози на 100 души от населението в ЕС. 

Според бившия министър обаче той без никаква рекламна кампания и без нито един похарчен лев оставил 65 на сто от хората, които искали да се ваксинират (според данни от социологическо изследване). Експертите обаче, сред тях е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, отдавна предупреждават, че в един момент недостиг на ваксини няма да има (което вече е факт), но няма да има и хора, които да искат да се имунизират. Кунчев днес отново повтори, че многократно е настоявал и при предишното правителство да се почне масирана рекламна и информационна кампания.

"Министърът трябва да събере цялата експертност, а не да казва личното си мнение", обяви Ангелов. Както и че "всички направени неща до момента разколебаха хората".

Той не призна, че е било глешка, че в Националния ваксинационен план е липсвало приоритизиране на имунизирането на възрастните хора и на уязвимите на вируса. 

"Сега видите ли ще дадем предимство на възрастните хора...правим някакви промени, не постигаме резултат", продължи с персонализираните си нападки бившият министър.

Сред обвиненията от Костадин Ангелов беше и че Кацаров поправя свои заповеди, което се случи няколко пъти. Предишният здравен министър обаче е забравил колко често издаваните от него заповеди подлежаха на корекции, доуточнявания и разяснителни тълкувания по време на седмичните брифинги.

Той обясни още че вече като гражданин  щял да задава въпроси. Едно от тези питания, които той отказа до доизясни, беше дали страната подготвя в момента отказ за доставка на ваксини от юли нататък. А веднага след това попита взело ли е служебното правителство грешно решение като е заявило ваксини за 2022/23 г. за над половин милиард лева и имало ли е направен анализ преди това.

 На въпрос Костадин Ангелов каза, че членовете на НОЩ са работели без пари, а обратни подозрения нарече "огромна лъжа".

"На много лъжи се нагледахме за последните две седмици. Лъжа след лъжа", обобщи той. а помолен да конкретизира даде пример "че има подслушвания".