Хората, които не се ваксинират без да имат медицински причини за това, постъпват безотговорно. Необходима е национална кампания за имунизацията.  В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, да я извадим от дъното на класацията, защото темпът е бавен.

Ситуацията със заболеваемостта в страната е подобна на тази към 1 юни м. г., с ниски стойности, "въпросът е да не стане като наесен".

Не е имало груб политически натиск към Националния оперативен щаб. Оценка на свършеното в управлението на пандемията е добре да има, защото "идеята е да се учим от грешките си".

Това коментира във вторник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред бТВ.

Ситуацията е като м. г. по това време

През последните дни заболеваемостта е паднала под 60 на 100 хил. души, посочи д-р Кунчев. Той добави, че "ако задържим 14-дневната заболеваемост под 60 на 100 хил., няма да има основания никоя държава да има претенции за българските граждани, които пътуват" "Това е в групата на най-ниската заболеваемост, дана да остане така", добави той.

"Горе-долу сме в ситуацията, при която бяхме и миналата година. Аз си спомням, че точно за 1 юни, на Деня на детето, имахме и м. г. много ниска заболеваемост. Въпросът е да не стане като наесен", отбеляза главният държавен здравен инспектор.

Той добави, че и сега има някои обезпокоителни данни, не в Европа, а в света.

"Това, което се случи в Индия, е изключително сериозно. Аз дори нося една таблица от ситуационния център на НАТО, там сравняват последната и най-последната вълна, предизвикана от индийския вариант, тя е в пъти по-голяма. Последната информация от Виетнам е, че той е успял да обмени генетичен материал и с британския вариант. И сега във  Виетнам, която беше една от страните, които досега най-малко пострадаха от коноронавируса, случаите започнаха да растат. Това в момента е далече от България, но ще го мислим вероятно есента", отбеляза Кунчев.

Основният причинител в България беше и остава британският вариант, което беше очаквано.

"Сега цялото ни внимание е насечено към индийския вариант, Засега Великобритания е страната, която най-много ни притеснява, тъй като по ясни причини контактите ѝ с Индия са изключително интензивни, във Великобритания има вече доказани над 5000 случаи", добави той.

Той коментира и мерките, които съществуват в момента в страната. Според него рискът от връщането изцяло на учениците на училище не е голям. От 31 май учат вече всички класове без ограничения. 

На въпрос дали се мисли за премахването на маските на закрито Кунчев обясни, че към момента няма страна в Европа, която да е предприела подобно действие.

"Рано е за това. А и кой знае какви ограничителни мерки в България сега няма", посочи той.

"За мен затварянето на областните градове, паркове, Витоша беше излишна мярка"

Кунчев коментира и темата за възложената от служебния здравен министър оценка и анализ на управлението на COVID кризата, вкл. и на решенията и действията и на Няционалния оперативен щаб, чийто член беше и главният държавен здравен инспектор. Той огбеляза, че смята крайните мерки като затварянето на Витоша, парковете и КПП-тата за областните градове като прекалени.

За мерките, предлагани от НОЩ, той обясни:

"Ако не сме ги мислели, нямало е да ги предлагаме. Това, което сме предлагали, е било съобразено със ситуацията. Имаше и по-малък опит по това време, много неща не бяха ясни. Няма начин човек да не допуска грешки, когато натоварването беше огромно. В началото имаше залитане по прекалено тежки мерки. За мен затварянето на областните градове беше излишна мярка, както и невъзможността на хората да ходят в парковете, Витоша, това не допринесе с нищо особено".

Обратно с продължаването на пандемията се засилвал натискът за облекването на икономически мерки, каза още Кунчев.

"Не ме притеснява нищо. Въпросът е да си учим от грешките си"

"Всичко е толкова ясно и открито, Бяхме всеки ден пред медиите, виждаше всеки какво се прави. Не ме притеснява нищо. Въпросът е тези оценки да се правят от специалисти, Идеята е да се учим от грешките си", каза той за готвената ревизия на НОЩ.

Той обясни, че решенията са били вземани и политически, и експертно - "тук е микс, ако някой твърди друго, значи не е наясно как действа една държава".

Слде което даде за пример как ваксинационният експертен съвет на Германия е препоръчал да се изчака с разрешаването на ваксинацията на децата над 12 г., а правителството на страната е решило да го направи.

"Това го има винаги. Друг е въпросът да няма груб натиск и погазване на чисто медицинските правила. Имало е такива опити, от гледна точка на това, че всеки гони неговите цели. Но в края на краищата  каквото препоръчваха експертите в голямата си част беше вземано предвид", твърди Кунчев.

"Дейността беше толкова прозрачна, това подабаване на информация, даже в определени периоди аз смятах, че в такава степен е излишно. Важно е да има информация, но има хора, които са по-чувствителни  и това им влияе, включително и психически", добави той.

За много увеличената смъртност по време на пандемията, която здравният министър д-р Кацаров определи като "ужасяваща", Кунчев коментира: "Това е големият въпрос и аз напълно разбирам желанието му да има яснота".

Главният държавен здравен инспектор добави, че той има своите обяснения - "населението в Бългярия е силно застаряло и здравният статус на това население е доста лош".

"Ако сравните смъртността и заболеваемостта и по други болести, ще видите, че пак сме на първи места. Вниманието трябва да е насочено към профилактичните програми, те наистина да работят", смята д-р Кунчев.

На въпрос и дали правилно са били определени фазите в Националния ваксинационен план, който определи имунизирането на най-уязвимите групи - възрастното население и хронично болните, да става едва в четвърта фаза, той обясни, че са започнали с най-рисковите групи, даде да се разбере, че е смятал, че основно ваксинацията трябва да бъде поверена на личните лекари.

"Започва се с най-рисковите групи, които трябва да работят в интерес на всички и които да не заразяват други хора в резултат на работата си. Няма страна в Европа, която да не започна с медицинските работници. Оттам нататък при нас разминаването се получи от това, че имаше паралелна дейност и на общопрактикуващите лекари, и електронна платформа, и зелени коридори. Ако се работеше само с общопрактикуващите лекари, те много добре си познават пациентската листа, кой е рисков, на какви години, какви хронични заболявания има и и да насочват", каза той.

"Тотална безотговорност е да не се ваксинираш"

Кунчев отново подчерта колко важна е ваксинацията. Той обясни, че по официални данни около 420 хил. души са се срещали с вируса, Дори и да ги удвоим, утроим, да сложил и 1,300 имунизирани (с първа доза - бел. ред.), пак не става такова количество хора, при което да се гарантира, че няма да има нова вълна, подчерта главният държавен здравен инспектор.

 "Затова и трябва да продължи ваксинационният процес", наблегна той.

„В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, който да я извади от дъното на класацията, защото темпът е бавен“, смята Кунчев.

Той определи като безотговорно поведението на хората, които без здравословни причини, отказват да се имунизират.

„Хората се страхуват, колебаят се, слушат глупости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега и имаш четири вида ваксини, и не се ваксинираш – това е тотална безотговорност."

Кунчев обясни, че няколко пъти е предлагал на предишното правителство, а и отново и на сегашното, да се прави национална кампания за ваксинацията, както той обясни "професионална, с пари, не става дума за художествена самодейност". 

По думите му е нужна широкомащабна информационна кампания с голям диапазон на участниците, ангажираш хора с тежест - от политиката до фолкпевците. „Кой когото харесва, трябва да чуе от него колко е важно да се имунизираш“, коментира Кунчев.

„Насищането в България с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да отидете, и да имате такъв избор. Няма друга такава. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират“, каза Кунчев.

"Не ми е искана оставката от Стойчо Кацаров"

„Не сме водели такива разговори. Не ми е искана оставката от Стойчо Кацаров. Има обида при хората, Засега съм част от екипа“, каза Ангел Кунчев по повод спекулации, че служебният здравен министър е поискал да го освободи.

„Има една обида при хората, които работиха толкова много. Има РЗИ-та, в които хората имат 2000 часа извънреден труд за миналата година. Това не може да се компенсира“, добави той.