Проф. Мира Кожухарова, епидемиолог, става съветник на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Това потвърди самата тя пред бТВ в сряда.

„Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, каза тя.

За Кацаров каза, че „има много трезв поглед върху нещата“.

Проф. Кожухарова уточни, че не ѝ е било отправяно предложение да стане главен държавен здравен инспектор и да замени Ангел Кунчев.

„Обсъждахме варианта да бъда съветник, това е подходящото за мен и това мога ефективно да направя“, добави тя.

Тя отказа да даде персонална оценка на работата на доц. Кунчев, защото не били работели заедно, а и сега не бил моментът. В хода на епидемията била отправяла своите препоръки „с полза или по-скоро без“.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни.

„При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски например. През летния сезон е трудно носенето на маски“, смята проф. Кожухарова.

 
Все още не е дала предложения към министъра.

Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски“, добави тя.

Заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора.

Самият д-р Кацаров вече обясни, че смята, че мерки като дистанцията, маските са слабо ефективни.

Тя допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца смята, че не тя е приоритет, а имунизирането на възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

„Епидемична ситуация сега на практика няма“, обяви още тя.

До края на юни трябва да има актуализиран протокол за лечение на COVID

Работна група, в която влизат представители на експертните съвети към министъра на здравеопазването, ще изготвят актуализиран протокол за лечение на пациенти с COVID-19, съобщиха по-късно в сряда от Министерство на здравеопазването. Решението е взето след среща, проведена днес между зам.-министъра д-р Тома Томов и представители на експертните съвети.

„Документът ще е с препоръчителен характер и ще бъде предоставен както на общопрактикуващите лекари, така и на специалистите в болничната помощ. Целта е да има актуализирани насоки за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция при различните форми на заболяването“, обясни Томов.