Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е възложил на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) в срок до 30 дни да извърши анализ на здравното обслужване и управлението на COVID кризата. Той е определил период от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г. 

НЦОЗА трябва да изведе преките и косвени причини за повишената обща смъртност в този период, както и да оцени въздействието на разпространението на  COVID - 19 върху регистрираната смъртност. Това нарежда Кацаров със своя заповед, издадена днес, 28 май.

От НЦОЗА се чака да представи анализ на общия брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици за посочения период; общия брой смъртни случаи по причина COVID - 19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици, както и да посочи съответните показатели за смъртност на 100 хил. души население по възрастови групи, по седмици и по области.

Очаква се още оценка на дейността на центровете за спешната медицинска помощ, на първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ.

Кацаров възлага на НЦОЗА да представи хронологично и да анализира действията на правителството и на Националния оперативен щаб по време на епидемията от гледна точка на опазване на здравето на гражданите, както и да представи анализ за посочения период на конкретните действия, свързани с COVID - 19 на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и на Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

НЦОЗА трябва да проследи и оцени и ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, осигуряването на ваксини и организацията на ваксинационния процес, съобщават от здравното министерство.

Според предварителните данни на Националния статистически институт за общата смъртност сред населението на страната през м. г., представени през април т. г., в България през 2020 г. е регистриран най-висок броя починали за период от 100 години. През миналата година в няколко поредни седмици от края на октомври до средата на декември броят на смъртните случаи надвишаваше двойно този от съответния период от годината за 2019 г. По-висока смъртност беше регистрирана и с началото на поредната вълна на коронавируса през 2021 г. Според последните данни на НСИ, обявени на 26 май, през 19-ата седмица на годината смъртността продължава да пада (след пиковите стойности от края на март), но остава по-висока от същия период на м. г. (когато вече България беше в COVID епидемията).

През ноември м. г. при рязкото увеличение на смъртните случаи тогавашният здравен министър Костадин Ангелов обяви, че е поръчал анализ на НЦОЗА за причините, но резултати от него така и не бяха представени. Здравните власти и лично Ангелов залагаха на обяснението, че високата смъртност се дължи на по принцип лошия здравен статус на населението, което допълнително е влошен от коронавируса. Сред другите фактори, които се посочваха, бяха късното постъпване в болница на пациенти с COVID, а за големия брой починали сред хората с доказано носителство на коронавируса, което нареждаше страната на предни позиции сред най-зле справящите се, обяснението на Ангелов беше, че съотношението се влошава заради недостатъчния брой тестове, които се правят в България. На този фон обаче управляващите изтъкваха, че има български успешен модел за управление на COVID кризата.