От 1 юни е-рецептата става задължителна.

Рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май 2021 г.

Това се залага в  Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (ДВ, бр.107 от 2020 г.)., която е обнародвана на 7 май в „Държавен вестник“.

„Издадените от 1 до 6 май 2021 г. включително рецепти на хартиен носител се изпълняват по досегашния ред, т.е. изпълняват се и рецептурни бланки на хартиен носител.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е информирала регионалните си подразделения, които от своя страна да запознаят своевременно договорните си партньори - изпълнителите на медицинска помощ (ПИМП и СИМП) и аптеките, за посочената по-горе промяна в Наредба №4“, съобщиха от НЗОК.

Касата няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти, по издадени на/след 01.06.2021 г. рецепти на хартиен носител.

Оттам напомниха, че е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми.

Е-рецептата трябваше да влезе в сила от 1 май, като от края на декември м.г. имаше гратисен период. Заради липса на пълна софтуерна готовност срокът беше удължен до 1 юни.