Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) е задължителна за строежите на плажа край Алепу.

Това е един от мотивите, с които прокуратурата протестира решение на бургаската екоинспекция, съобщава БНР.

Делото е срещу решението на бургаската екоинспекция, която е преценила, че за строежите на т. нар. подпорна стена и на бъдещия комплекс, няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда. То е издадено не от директора на институцията, а от упълномощено лице (заместник), което е един от мотивите на протеста, коментира прокурор Андрей Червеняков и добави:

„Когато самите инвестиционни намерения касаят крайбрежна зона или свлачищен район, както е в случая, нейното провеждане (на ОВОС – б.а.) е задължително“, поясни той.

Не сме съгласни с доводите на прокуратурата, посочи адвокатът на фирмата – изпълнител Елисавета Василева:

„Преценено е не само от РИОСВ, но и от министерството. Част от спора е минал и през министерството. Защото не попада в обхвата на приложение 2, което е цитирано от прокуратурата, което касае брегоукрепителни дейности, които се извършват на самия бряг. В случая, нашето съоръжение не е на брега“, поясни тя.

А какво всъщност пише в закона е ясно: 

"Необходимостта от извършване на ОВОС се преценява за инвестиционни предложения, касаещи "крайбрежна дейност за борба с ерозията и крайбрежни съоръжения, които водят до изменение на бреговата линия, като изграждане на диги, вълноломи и други защитни морски съоръжения, с изключение на ремонт и реконструкция на тези съоръжения".

Делото продължава на 12 юли, ден след предсрочния парламентарен вот.

Предисторията

През февруари Админиcтpaтивният съд в Бургас oбяви зa нищoжнo paзpeшeниeтo зa cтpoитeлcтвoтo нa ĸypopтния ĸoмплекс. Община Созопол обжалва и сега делото е във ВАС. Как се стигна дотам?

Както Клуб Z писа, след скандал Върховната административна прокуратура възложи проверка, а после обяви, че протестира издадено разрешително за строеж на пословичния вече комплекс „Алепу Вилидж", който - както е известно - се строи първо като укрепително съоръжение за свлачището. Внесеният протест бе срещу разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол. То обаче се явява второ, издадено половин година след първото.

Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачището. С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. обаче възложителят декларирал, че това разрешително няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Според първоначалния план свлачището е трябвало да бъде укрепено с „пилоти“, т.е. като стена.

С изменението обаче то вече става конструкция - основа за терасовидно разположения комплекс - тогава „Алепу Вилидж“. Интересното тук е, че екоинспекцията е дала зелена светлина за първия вариант на конструкцията, а не за втория.

В крайна сметка първо обвинението реши да протестира самия акт на издаване на второ разрешително, защото е за един и същ строеж - което го правело нищожно. Впоследствие откри второ основание - че не е извършена оценка за въздействие върху околната среда, което е задължително, защото строежът се намира в две защитени зони.

Отделно от държавното обвинение установили и че въпросното разрешително, за което се претендира, че е нищожно, не е било публикувано на сайта на община Созопол. С което „на практика, се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права“.

Междувременно

А междувременно собственикът "ГБС Турс", дъщерно на "Главболгарстрой" дружество, се отказа от проекта и ГБС стана собственост на общинския съветник от Приморско Стоян Василев (партия МИР). Префасонира се като "Блек Сий Фемили Резиденс", а самият комплекс "Алепу Вилидж" вече щял да се казва "Антеа Резидънс". Любопитен момент е, че за контакт с новата (преименувана фирма) е посочена следната електронна поща: hotel-flora@gbs-bg.com.

По-любопитна обаче е встъпителната имуществената декларация на Василев, представена пред КПКОНПИ в качеството му на общински съветник от 2019 г. В нея е посочил само 50 на сто дял от „Васт 08“ ООД  - дружество, регистрирано през 2008 г., в което Василев е съдружник с руския гражданин Вадим Лесюис и което няма нито един подаден годишен финансов отчет към момента. С името на местния парламентарист са свързани и други компании с прекратена дейност и такива, в които той вече няма участие. В имуществената декларация няма описани банкови влогове, заеми, налични парични средства, вземания или друго.  Така че въпросът със средствата за сделката с ГБС и скъпото противосвлачищно съоръжение все още не намира отговор. Но той отрича да е подставено лице, а параметрите по сделката били търговска тайна.