Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е използвала партньорството си със звено на датското външно разузнаване, за да шпионира високопоставени представители на съседни страни, включително германския канцлер Ангела Меркел, съобщи датския държавен радиотелевизионен оператор DR, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разкритията са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване от 2015 г., посветено на ролята на американската агенция в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до разследването, което обхваща 2012 и 2014 г.

Според установените факти АНС е използвала датски кабели за пренос на информация, за да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, сред които бившия германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и бившия германски опозиционен лидер Пер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабела за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Великобритания.

Според DR вътрешното разследване на датското военно разузнаване е започнало през 2014 г. заради опасения, които възникнали след разкритията на Едуард Сноудън предишната година за начина на работа на АНС.

Засега АНС не е коментирала информацията, а датското военно разузнаване е отказало коментар.

"Гротескно е, че приятелски разузнавателни служби действително засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни", е казал Щайнбрюк пред германската телевизия А Ер Де. "Политически смятам това за скандал", е допълнил той.

От германското канцлерство са заявили, че са разбрали за твърденията от журналистите и са отказали допълнителен коментар.
Шведският министър на отбраната Петер Хултквист е казал пред телевизия SVT, че е поискал пълна информация за случая. За телевизионния канал NRK военният министър на Норвегия Франк Баке-Йенсен е заявил, че "взима твърденията сериозно предвид".

Датската държавна телевизия съобщава още, че отстраняването на ръководителя на датското военно разузнаване и на още трима служители от постовете им през миналия август заради твърдения за сериозни нарушения е било свързано с разследването от 2015 г.

Миналата година датското правителство заяви, че ще започне разследване по случая на базата на информация, получена по сигнал. Очаква се разследването да приключи тази година.

От Европейската комисия отказаха да коментират скандала. Говорителят Кристиан Виганд заяви, че въпросите, свързани с националните разузнавателни служби са от национална компетентност.

На припомнянето, че еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер е била по това време вицепремиер и министър на икономиката и вътрешните работи на Дания, главният говорител Ерик Мамер заяви, че е тук, за да коментира работата й на комисар, а не предишни нейни функции.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.