Всеки, който смята, че може би е бил подслушван от службите, да заяви проверка от бюрото за контрол на СРС, а МВР да провери частните структури с техника за подслушване.

За това призова лидерката на „Движение“ 21 в ефира на БНТ, коментирайки т.нар. скандал с прилагането на разузнавателни средства спрямо опозиционни на ГЕРБ политици. Спрягат се 32 имена, които после набъбнаха до 82 - на политици от протестите, в т.ч. на такива от левицата.

Дончева призова днес да се внесат заявителски материали към бюрото, защото то може да направи „кръстосана проверка“. На МВР и ДАНС, например. И даде пример как ако попиташ ДАНС дали те е слушала, оттам вероятно ще отговорят „нямаме общо“. „Кръстосването е важно, за да се достига до истината и е важно да се събират колкото може повече заявления“, посочи Дончева.

„Аз съм подслушвана от години. Закачат други хора, които говорят с мен. После с мен закачат заместниците ми, активистите на „Изправи се! Мутри вън!“, други хора, които се появяват на протеста“, заяви адвокатката. 

И призова още: да се провери съставът на последното бюро, „защото дори БСП изпрати в бюрото един „пожарникар“ съжител на една активистка, като така организира избора, че ГЕРБ да избере пожарникар или Бойко Рашков. Познайте кой избра“.

Последното е по повод смяната на състава на Бюрото през 2018 г., оглавявано преди това от Рашков – сега вицепремиер и министър на вътрешните работи. В мандата си той непрекъснато изнасяше данни за неправомерно прилагане на СРС и бе в открит конфликт с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Със смяната на състава Рашков даже отпадна от него, а визираният „пожарникар“ е Илия Ганев, член на бюрото, предложен от БСП.

„Да се направи проверка и на частните подслушвателници. Това са си частни структурки, които си имат такава техника. Не е трудно МВР да ги установи“, призова още юристката.

„Ние не разследваме нищо в нашата държава. Ние събираме клюки, с които да ви притискаме“, заяви още Дончева.

„Аз не се съмнявам във волята на Бойко Рашков да доведе нещата докрай“, пък каза тя по повод на последните изнесени от него в публичното пространство данни за свидетел, разказал му за меко казано страховити заплахи от страна на бившия премиер – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Прочетох, че анализаторите са притеснени, че се съобщават анонимни  източници. Искам да ги успокоя, че не са анонимни за тези, които водят проверката, а за обществеността“, вметна Дончева.

Тя коментира и първите действия на кабинета - издавали „решимост за разграждане на модела“. „Не се задълбочавайте толкова в смяната на професионалните длъжности на по-ниски нива. ГЕРБ беше направил такава схема – очевидно неподходящи за позицията хора, но близки до среди, които трябва да осигурят ежедневните договори“.

„Дали всички назначения са точни и всички действия – правилни, ами няма правителство, което да не можете да упрекнете“, допълни.

Дончева видя и четири „съмнителни назначения, свързани с президента“. И ги изброи:

Ръководирелят на 2-ро РУ Пловдив - Пламен Узунов като съветник. По думите й може да стане по-голям полицейски шеф, но не и президентски съветник.

Предишният началник на НСО Данчо Дяков сега е заместник на бюрото бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев. 

Георги Великов, приближен на Цветлин Йовчев, назначен за съветник на служебния премиер по сигурността. „Хубавото е, че прекара там един час“.

Пламен Тончев, новият председател на ДАНС, началник преди това в териториално звено. Дончева вече разкритикува това назначение от гледна точка на липсата на опит "по високите етажи".

Това нещо ще изяде главата. Това може да ти коства правителството и да сложи и партиите на протеста на точката на дузпата – посочи в заключение лидерката на Д21.

Новото правителство може да реши да се запази част от сегашните служебни министри, смята още тя. И даде пример: вгледала се в 45-ото Народно събрание - какви икономисти има. Преброила общо шест, "като никой от тях не може да бъде министър". Сещала се само за двама подходящи, но: Иван Костов – можело да стане съветник, а Пламен Орешарски си "унищожи името".