Лидерката на "Изправи се.БГ" Мая Манолова и сподвижниците й внесоха днес искане до Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за проверка били ли са обект на СРС.

Това обяви самата Манолова на живо във фейсбук.

По правило всеки гражданин може да отправи такова искане към бюрото в лично качество.

По думите на Манолова заявлението включва самата нея, водачите на листи на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" - т.е. и Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Татяна Дончева за вота на 4 април и др. По собствен адрес тя е поискала проверка да се извърши и за времето на кметската кампания през 2019 г., когато тя стигна до балотаж като кандидат за градоначалник на София с Йорданка Фандъкова и загуби с малка разлика.

"Това е начинът да се противопоставим срещу замитането на следите", заяви Манолова. 

И също като служебния вицепремиер и МВР министър Бойко Рашков обяви, че до нея достигнала информация за унищожаване на доказателства за твърдяното прилагане на СРС:

"Смятам, че те ще се опитат да прикрият следите, но остават регистрите в съдилищата. Така че следите остават."

"Сигурно знаем от хора, които работят там! Няма как да е от мюфтийството, нали", допълни Бабикян в отговор на въпрос откъде знаете, че се унищожават доказателства.

След което Манолова даде заявка, че ако формацията й влезе отново в парламента, едно от първите й искания ще е за създаване на временна анкетна комисия, която да се занимае с прилагането на специалните разузнавателни средства.

Бабикян пък посочи, че по данни на коалицията разрешениета за прилагане на СРС в случая са били издадени от спецсъда - нещо, което оттам днес отрекоха, заявявайки, че това са "внушения в публичното пространство".

"От проверка в регистрите установили, че "не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите" - заявиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд.

Бабикян обаче даде заявка, че от коалицията имат някаква информация. Щели да изчакат срока на проверката и после да оповестят номерата на делата, "които се намират там по линия на БОП, "Терор" и т.н.".

"Ако искат да се превърнем в спекуланти, а не те - в хора, които спазват закона, може и да паднем дотам, но не е желателно", допълни.

Припомняме, че миналата седмица от СГП съобщиха, че се самосезират по медийните публикации и започват проверка за поредния СРС-скандал. "СГП е възложила на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства във връзка с неговите компетенции по закон извършването на проверка в Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС", заявиха от държавното обвинение. Така че на практика, проверка вече е назначена.

Иначе поредният скандал тръгна, след като съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви публично, че 32-ма души от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП - изброи той.