"Манчестър Сити" и "Челси" играят на финала на Шампионската лига тази вечер от 22 часа. На стадион "Драгао" в Порто се очакват около 16 хиляди зрители. На двата клуба бяха дадени по 6000 билета.

"Сити" може да грабне трофея за първи път в историята си, а "Челси" - за втори - от третия си финал.

Съдбата намига на Томас Тухел - през миналата година той спори за трофея начело на "Пари Сен Жермен", но загуби от "Байерн". В Лисабон. Месеци по-късно пое изпадналия в криза "Челси", вкара го в топ 4 във Висшата лига, но вече и загуби финал - за Купата на Футболната асоциация.

Последните два мача между съперниците бяха спечелени от лондонските "сини".

Пеп Гуардиола може за грабне отличието с втори отбор, след като два пъти триумфира с "Барселона". Отне му време да достигне до последната права със "Сити", а вчера заяви, че остава, независимо как ще свърши срещата тази вечер.

Това е третият изцяло английски финал в Шампионската лига. През 2008 г. "Манчестър Юнайтед" надви "Челси" с дузпи в Москва, а преди две лета "Ливърпул" се справи с "Тотнъм" в Мадрид - 2:0.

Ако "Манчестър Сити" спечели, ще е шестият различен английски отбор с купата - след "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Нотингам Форест", "Астън Вила" и "Челси". Той е деветият финалист от родината на футбола. В тази фаза са губили "Лийдс", "Арсенал" и "Тотнъм".

"Сити" има шанс за триумф в първия си финал за КЕШ. Последният английски отбор, направил това, беше "Астън Вила" - през 1982 г.

"Гражданите" не са били на еврофинал от 1970 г., когато записаха 2:1 срещу полския "Гурник" за КНК.

В двата отбора няма контузени асове. Нголо Канте и Едуар Менди са възстановени в тима на "Челси", а Илкай Гюндоган е на линия за "Сити". Това ще е последният мач за Серхио Агуеро за манчестърци. Той е пред подпис с "Барселона".