След бетонени постаменти за изграждането на бар, предизвикали обществено недоволство, сега плаж "Смокиня" се сдоби и с... нов пясък. Сив пясък. А дюните са "нивелирани".

За поредното безобразие по морето съобщи музикантът Васил Гюров, направил снимки с дрон.

"Наред с бетонните постаменти, които покриха плажа на "Смокиня", тези дни там се извършва още по-сериозно посегателство над природата. Върху златистия пясък, който е типичен за този залив, е изсипан друг, по-сивкав и светъл, докаран с камиони, незнайно откъде и разнесен по цялата ивица.

Преди това дюните са нивелирани и нивото на плажа е повдигнато. 

Всичко е извършено в името на една висша цел - да се предпазят заведенията от вълните. Това е нещо, което трудно ще видите с просто око, но заснето от високо, с подходящи филтри, дава повече яснота за пораженията, които са нанесени на природата от страна на концесионерите.

В резултат на тези действия, един от най-красивите плажове на българското Черноморие, формиран в продължение на хиляди години, е безвъзвратно унищожен само за няколко дни!!!

Сега остава стотина торби цимент да бъдат разпръснати равномерно и при идването на водата, ще получим първия екологично бетониран плаж. Био плаж!!!

На туристите честито, а на институциите хиляди благодарности!

P.S. Това ще продължи да се случва и на други места, ако наблюдаваме безучастно!", написа Гюров.

Е-и?

Само преди две седмици "Смокиня" попадна в новинарския поток заради появили се снимки на струпани масивни бетонени постаменти на ивицата - за изграждането на бъдещо плажно заведение - преместваем обект.

Историята обаче е от по-рано, още от април, когато стана ясно, че тежка техника "подравнява" ивицата. Министерство на туризма се принуди да глоби концесионера - с "крупната" сума от 3856 лева.

От РИОСВ- Бургас извършиха проверка на място, която пък не установи да има нарушаване на целостта на пясъчните дюни. Но за пред обществеността бе обявено, че дейностите спират до съгласуване на новата схема за разполагането на обекти на плажа.

После пък стана ясно, че концесионерът на "Смокиня" ("Черноморска брегова група" собственост на Иван Алексиев Тодоров, общински съветник от Роман от местната коалиция АБВ, "Атака" и СДС и Иван Христов Иванов) няма право да допуска строителни дейности на ивицата. Заповед на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, издадена още в края на април въвежда стандартната забрана за строителни дейности по Черноморието по време на активния сезон, записана и в Закона за устройство на черноморското крайбрежие - за периода 15 май - 1 октомври.

Изключения се допускат само за "неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки и дейности". Според концесионера обаче внесените строителни документи в общината са били утвърдени от главния архитект и "старото удостоверение за постояване на обектите е валидно до изтичане на концесията".

Иначе, както Клуб Z писа, по план трябва да се изгради бар и ресторант - CAVO Beach - на същите собственици, които държат и Bedroom в Слънчев бряг. На сайта на CAVO има информация както за това, че ще се предлагат храни и напитки, така и списък с диджеи и изпълнители, които ако ще се изявяват там, явно ще трябва да правят това до 23 ч., до колкото концесионерът уверява, че ще работи плажното заведение.

През 2019 г. пак имаше скандал с разораването на дюните на "Смокиня", заради това че пречели на гледката на собственик на каравана.