Австралия затвори днес посолството си в Кабул, след като сподели опасения във връзка със сигурността в афганистанската столица, щом приключи започналото изтегляне на американските войски от страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това решение откроява трудностите пред чуждестранните посолства, които ще се наложи рязко да променят начина си на работа - САЩ трябва да са изтеглили своите 2500 военни, останали все още в Афганистан, до 11 септември, когато се навършва годишнина от атентатите през 2001 г., предизвикали американската инвазия и най-продължителната война, водена някога от тази страна.

Нараства и безпокойството сред хилядите афганистански служители в посолствата, които се страхуват да не бъдат репресирани от талибаните, защото в очите им са предатели.

Според афганистанския политолог Сайед Насир Мусауи, през близките месеци примерът на Австралия може да бъде последван от други държави.

"Западните страни не са сигурни, че сегашното правителство ще оцелее", изтъква той пред АФП.

Миналия месец САЩ наредиха на служителите на посолството си в Кабул, които не изпълняват функции от първостепенна важност, да напуснат Афганистан.

Афганистанските власти уверяват, че са в състояние да възпрепятстват талибаните, ако те пожелаят да вземат властта със сила. Бунтовниците обаче всеки ден се изправят срещу силите за сигурност и през последните месеци са постигнали ред териториални завоевания.

Талибаните контролират изцяло или частично хиляди окръзи в страната и са започнали да обкръжават редица големи селища - тактика, подобна на използваната от тях, преди да дойдат на власт през 1996 г.

Според някои наблюдатели ислямистите изчакват изтеглянето на американците, за да започнат мащабна офанзива.

Обявил във вторник "временното" затваряне на посолството в Кабул, премиерът на Австралия Скот Морисън увери:

"Ще подновим постоянното си присъствие в Кабул, щом обстоятелствата позволят".

Талибаните се опитаха междувременно да успокоят чуждестранните дипломати с обещания "да не ги подлагат на никакви заплахи" и да им осигурят "безопасна среда за техните дейности". Мисиите и неправителствените организации обаче помнят грубото поведение на ислямистките радикали, завладели Кабул през 1996 г. Пренебрегвайки всички международни конвенции, те нахлуха, например, в комплекса на ООН, където плениха последния президент комунист на страната Наджибула Ахмадзай, после го изтезаваха и убиха. Талибаните носят отговорност и за убийството на 10 ирански дипломати през 1998 г. по-късно в консулството на Иран в северния град Мазари Шариф.