САЩ и съюзниците им от НАТО започват изтеглянето ат Афганистан на 1 май и ще го приключат до няколко месеца.

Това обяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг след извънредната видеоконференция на министрите на външните работи и на отбраната от страните членки на пакта.

Специално за целта в Брюксел бяха дошли американският държавен секретар Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин.

Изтеглянето ще приключи преди 11 септември, уточни Блинкън. Тогава се навършват 20 години от тероористичните атаки в САЩ, в резултат на които за първи и единствен път в историята на алианса бе задействат член 5. Именно затова съюзниците влязоха в Афганистан и започнаха мисия "Решителна подкрепа".

„Оттогава досега от територията на Афганистан не е извършена нито една атака срещу съюзническа територия“, изтъкна Йенс Столтенберг.

• В момента 42-рият български контингент продължава да бъде част от тази мисия и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците, съобщиха от Министерството на външните работи в София.

Сега в Афганистан НАТО има близо 10 000 военнослужещи, припомни Столтенберг . Повечето от тях не са от САЩ, а от европейските съюзници и страни партньори.

Присъствието на пакта в тази страна е било обсъждано интензивно между съюзниците през последните седмици и месеци. Днешните дискусии са били в светлината на решението САЩ да изтеглят своите сили.

„Изтеглянето ни ще бъде организирано, координирано и целенасочено. Смятаме да приключим изтеглянето на всички наши войски до няколко месеца. Нсяка атака на талибаните срещу нашите войски за този период ще срещне силов отговор“, увери генералният секретар.

И изтъкна:

„Отидохме в Афганистан заедно. Правихме корекции в разполагането заедно. И сме единни в намерението да си тръгнем заедно. Това не е лесно решение и то крие рискове. Изправени сме пред дилема. Защото алтернативата на организираното изтегляне е да се готвим за дългосрочен военен ангажимент с отворен край,  с потенциално повече войски на НАТО.“

Моментът НАТО да си тръгне настъпи, каза Антъни Блинкън. И допълни, че здапахата от „Ал Кайда“ е значителрно намаляла. Държавният секретар дори заяви, че Осама бен Ладен е бил изправен пред съда. В действителност обаче той бе ликвидиран при акция на американски „Тюлени“ в Пакистан през 2011 г.

Не е в интерес нито на САЩ, нито на НАТО да поддържат неопределено във времето военно присъствие в Афганистан, смята диплромат номер 1 на Вашингтон.

Изтеглрянето обаче не означава прекратяването на отношенията с Афганистан.

Съюзниците ще продължат да обучават силите за сигурност на страната и да им плащат заплати, заяви Лойд Остин.

„Работа на всеки съюзник е да вземе решение дали да приема бежанци от Афганистан“, отговори Столтенберг на журналистически въпрос.

Репортер го попита дали НАТО ще поиска от страните членки да подслонят бежанци, ако има голям поток след оттеглянето на войските.

Другата важна тема бе струпването на руски войски по границата с Украйна. То е най-голямото след незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

„Бихме предпочели предсказуемост в отношенията с Русия. Това означава открити линии за комуникация, както и пълна яснота за нашата гледна точка. Трябва да бъдат избягвани и погрешните сметки“, каза Блинкън.

Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.

В отговор на въпрос Столтенберг изтъкна, че присъствието на НАТО в Румъния, България и Турция е знак на подкрепата както за Украйна, така и на сигурността в Черно море.