Лидерите на страните от ЕС призовават Съветът да преразгледа до средата на юни ограниченията за пътуване в рамките на Съюза.

Призивът се съдържа в заключенията на завършилия днес специален Европейски съвет в Брюксел. Това бе първата от началото на година среща на живо на държавните и правителствените ръководители. България бе представена от президента Румен Радев.

Преразглеждането трябва да последва постигнатото споразумение на цифровото удостоверение на Съюза за COVID-19. Неговата информационно-технологична структура ще бъде готова на ниво ЕС от 1 юни. Страните членки ще могат да се включат към нея от средата на месеца, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Дотогава те трябва да са завършили своите национални информационни системи.

Темпото на ваксиниране се ускорява в целия Европейски съюз и трябва да бъде поддържано, се казва още в заключенията. Фон дер Лайен изтъкна, че до юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина против COVID-19. Това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта - 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани.

ЕС бележи напредък в овладяването на пандемията и това се изразява включително в намалелия брой постъпили в болница, каза още председателят на Комисията.

Тя очаква до края на май Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да одобри искането на „Пфайзер“ ваксината да се прилага при младежи от 12 до 15 години. Досега само този производител е внесъл подобна заявка. Очаква се скоро същото да направи и „Модерна“.

Започнали са изпитания за прилагането на ваксина и при деца на възраст между 6 и 11 години, допълни Фон дер Лайен. Учените ще определят кой има нужда от ваксина или от подсилваща доза.

Същевременно ръководителите на държавите членки са решени да ускорят споделянето на ваксини в подкрепа на нуждаещите се страни, за да дарят най-малко 100 милиона дози до края на годината. Така ще бъде подпомогнато развитието на производствения капацитет на местно равнище в съответствие с Декларацията от Рим от световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, приета на 21 май.

Тежестта от зеления преход – върху богатите

Борбата с климатичните промени и зеленият преход бяха другата важна тема, обсъждана в последния ден на Европейския съвет.

„Всички страни членки и всички сектори трябва да дадат своя принос за прехода към зелена икономика“, заяви Урсула фон дер Лайен.

По-рано днес българският президент Румен Радев заяви, че ако този преход към зелена икономика се осъществи по приетия в момента начин, това ще означава богатите страни да стават по-богати, а бедните като България - още по-бедни. Затова според него са необходими много сериозни инвестиции от тези, които ни насочват натам.

Фон дер Лайен също призна, че това ще има социален ефект.

„Някои от мерките биха могли да имат социално въздействие и затова е важно от самото начало да мислим за модели, с които могат да се подпомогнат страните членки, за да се гарантират необходимите социални компенсации“, каза тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също смята, че е важно да се вземат предвид последствията от прехода към зелена икономика за различните държави.

Вече нито една държава няма възражения по целите на ЕС за опазване на околната среда, посочи Урсула фон дер Лайен. Сега се търсят най-правилните решения за тяхното постигане.

„Бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден“, увери председателят на Комисията.

Вървят обсъждания как с най-малко средства, най-честно и иновативно да бъде постигната целта. Тежестта трябва да се понесе от по-богатите държави и от големите производители. Необходимо е промените да бъдат обществено справедливи.

В заключенията Европейският съвет приканва Комисията да представи в кратки срокове своя законодателен пакет заедно със задълбочен анализ на въздействието върху околната среда, икономическото и социалното въздействие на ниво страни членки.