Кремъл заяви днес, че "изразява съжаление" по повод препоръката на ЕС към европейските авиокомпании да заобикалят въздушното пространство на Беларус, като мярка срещу режима на Александър Лукашенко. По-рано пътнически самолет бе принудително приземен в Минск, след което бе арестуван намиращият се на борда дисидент Роман Протасевич, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не можем да не изразим своето съжаление. Въпросът се състои в това, че заобикалянето на територията на достатъчно голяма страна, която се намира в центъра на Европа, разбира се, за всяка авиокомпания е свързано с допълнителни разходи.

Може би отначало трябва обективно да се анализира случилото се, а чак след това да се обсъжда, на базата на конкретни данни. Нашите европейски колеги обаче тръгнаха по друг път - те решиха на вчерашната си среща на върха без какъвто и да е анализ бързо да вземат решение и да дадат категорична препоръка на своите авиокомпании", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Говорителят отбеляза, че подобно прибързано решение на ЕС в крайна сметка ще бъде заплатено от пътниците.

"Трябва да разбираме, че за тези препоръки в крайна сметка ще плащат пътниците на самолетите, които ще се намират във въздуха с половин или един час повече. Всичко това струва пари, това опира до финансови средства. Затова може само да изразим съжаление", допълни Песков.

Лидерите на страните членки на ЕС решиха снощи да затворят въздушното си пространство за беларуски авиокомпании и да приемат нов пакет санкции срещу представители на беларуските власт, като същевременно препоръчаха на европейските авиокомпании да заобикалят въздушното пространство на Беларус, припомня АФП.