Десет месеца след президентските избори в Беларус и последвалите ги многохилядни протести режимът на Александър Лукашенко отново привлече критики от международната общност и почти всички лидери на държави членки на ЕС.

Причината за това е принудителното приземяване на пътнически самолет на беларуска земя. А целта на тази рискована маневра бе задържането на Роман Протасевич.

26-годишният журналист е трън в очите на Лукашенко много преди изборите на 12 август 2020 г.

Кой е Роман Протасевич?

Роден на 5 май 1995 г., година след като Александър Лукашенко застава начело на тази бивша съветска република през 1994 г. Протасевич е политически активен още от тийнейджърските си години, когато взима участие в демонстрации срещу Лукашенко. На 17 години той е арестуван и бит от полицаи в цивилни дрехи по време на серия от репресии преди парламентарните избори. Бил освободен след неколкочасов разпит, защото по това време бил непълнолетен.

По-късно учи в Института по журналистика към Беларуския държавен университет, а по-късно работи като фотограф за множество медии, сред които и международната станция „Европейско радио за Беларус“.

Избран е за стипендиант по програмата „Вацлав Хавел“ за 2017-2018 г. Тя е съвместна инициатива на „Свободна Европа“ и чешкото министерство на външните работи, която предлага обучение за млади журналисти от Източна Европа и Русия.

През 2019 г. от страх да не бъде задържан от беларуските служби за сигурност той бяга в Полша, където получава политическо убежище. По същата причина извежда и родителите си от Беларус.

По-късно се мести във Вилнюс, където е базирана и Светлана Тихановска (и закъдето летеше самолетът на „Раянеър“).

През 2020 г. Протасевич е главен редактор на онлайн медията „Некста Лайв“, която заедно с „Некста“ има стотици хиляди последователи в „Ютуб“ и „Телеграм“. Каналите са критични към режима на Лукашенко и изиграха съществена роля в проследяването на протестите от миналата година и бруталните репресии на органите на реда. „Некста“ също помагаше с организацията на демонстрациите.

Протасевич и Степан Путило - създателят на „Некста“, попаднаха в списъка на „личностите, свързани с терористична активност“, изготвен от белоруските власти. Това стана ясно в края на миналата година, а причината е, че двамата подклаждали „незаконните“ протести чрез своите публикации в „Телеграм“.

Срещу Протасевич отдавна има отправени три обвинения от режима на президента Александър Лукашенко. Те са следните:

- Извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност;

- Организиране на масови безредици;

- Организиране на групови действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Първото носи със себе си възможност за наказание до 15 години затвор. 

Към момента на арестуването си Протасевич бе главен редактор на политическата медия „Беланова“, която има около четвърт милион последователи в „Телеграм“.

Заедно с него бе задържана и 23-годишната му приятелка - София Сапега, която е руска гражданка и студент по право в Европейския хуманитарен университет във Вилнюс. Причината за полета на двойката бе предстоящата защита на магистърска степен на Сапега.

Срещу тях може да бъдат повдигнати и нови обвинения, някои от които може да са наказуеми със смърт.