„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт“.

Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев на въпрос за българската позиция за отклонения от Беларус пътнически полет и задържането на журналиста Роман Протасевич - остър критик на президента Александър Лукашенко. ЕС вече предприе действия за налагане на още санкции над режима в Минск. 

 

По-късно от министерството съобщиха, че по указание на  Стоев генералният директор „Двустранни отношения“ в МВнР Василий Такев е извикал за спешна среща извънредния и пълномощен посланик на Беларус в София Александър Лукашевич. От беларуската страна са поискани обяснения за безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на "Ryanair" на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич.

"Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

Реферирайки и към единната позиция на държавите членки на ЕС, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май,  действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“. В рамките на разговора българската страна неколкократно   призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС, гласи още съобщението след срещата. 

Министър Стоев отново потвърди, че на борда на самолета не е имало български граждани, каквато информация имаше първоначално, като първоизточникът й бе бившата министърка в кабинета на ГЕРБ Екатерина Захариева - във фейсбук и позовавайки се на литовски министър.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи позицията на ЕС за нови санкции срещу Беларус и поиска освобождаването на журналиста. 

При представянето на екипа си министър Стоев днес обяви за приоритет в месеците на служебния кабинет провеждането на честни и свободни избори, както и подобряването на отношенията и активизиране

“Ние предлагаме, от една страна, рестартиране на диалога, и от друга, връщане на темата в нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси и където ще се дадат гаранции на България, че двустранните договори ще се спазват”, каза министърът.

Той отново подчерта, че не смята да променя досегашната българска политика спрямо Скопие, тъй като тя е утвърдена с рамкова декларация от страна на Народното събрание. Припомни, че предстои съвместно посещение на президента Румен Радев и Стево Пендаровски в Рим, като поканата за обща визита е от българската страна, а двамата държавни глави ще пътуват в един самолет. Темата за разширяването на съюза е в дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет.