Всички наши учители, книжовници и хора на знанието поздрави днес президентът Румен Радев по случай 24 май - от 2020 г. вече "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Празникът за пръв път се отбелязва с това име, след като миналата година по предложение на ВМРО парламентът реши да промени старото име - "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост". 

Държавният глава и вицепрезидентката Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев, поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост.

Трябва да помним, че преди повече от 1 100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователни направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, допълни той. 

Днес празникът се провежда за първи път с новото име, но за втори път по време на пандемия. Въпреки това в страната има множество прояви, провеждани при спазване на мерките.

"Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения", заключи президентът.

Премиерът Стефан Янев отбеляза, че 24 май е ден на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност.

"Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат", добави той.