Ръководителите на страните от ЕС ще обсъдят днес възможни санкции срещу Беларус.

Това съобщи в туирът Баренд Лейтс – говорителят на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Поводът е принудителното приземяване в Минск на самолет от Атина за Вилнюс и арестът на пътуващия в него опозиционен журналист Роман Протасевич.

Специалният Европейски съвет, на който европейските лидери се събират за първи път на живо тази година, започва довечера. Още вчера Шарл Мишел съобщи, че инцидентът в Минск ще бъде вкаран в дневния ред.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви принудителното приземяване за отвличане и заяви, че отговорните за него трябва да бъдат санкционирани.

Може да бъде обсъден пакет от санкции срещу беларуския президент Александър Лукашенко и правителството му, твърди дипломат, цитиран от „Политико“. Сред тях може да бъде забрана за самолети на държавната авиокомпания „Белавиа“ да кацат в ЕС, отмяна на полети от Съюза през въздушното пространство на страната и дори спиране на всякакъв транзит, включително сухопътен, през Беларус към ЕС.

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) привика днес посланика на Беларус в ЕС Александър Михневич. Това стана по искане на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Дипроматът бе повикат от генералния секретар на ЕСВД Стефано Санино и бе информиран за това, че ЕС категорично осъжда действията, с които властите в Минск са застрашили пътниците в самолета.