България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. Това се казва в позиция на българското министерство на външните работи (МВнР). 

В неделя режимът на Александър Лукашенко задържа 26-годишният Роман Протасевич – журналист и критик на беларуските власти. Той е пътувал в самолет, пътуващ от Атина за Вилнюс. Машината е била отклонена от траекторията си, след подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич.

Случаят предизвика международен скандал и редица държави, включително и Европейската комисия призовават за налагане на санкции на Лукашенко. 

От българското външно министерство припомнят, че на борда на самолета е имало и един български гражданин. 

Самолетът вече се приземи във Вилнюс, но без беларуския журналист Роман Протасевич, уточняват оттам. 

„Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми. МВнР призова незабавно да бъде разрешено на Роман Протасевич да продължи пътуването си до Вилнюс. В Беларус той е принудително задържан по обвинения за организиране на масови безредици , нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус за канала Nexta Live в Instagram“, коментират още от външно министерство.