На 16 октомври 2004 година склад с муниции край чешкото градче Върбетице експлодира. 6 седмици преди това при друга, по-малка експлозия в склада, загиват двама чехи.

Едва преди месец – на 19 април, Чехия обвини официално за тях Русия. Според следствието складовете са взривени нарочно от руски агенти, които са участвали и в атентата срещу Скрипал в Лондон. Боеприпасите са принадлежали на фирма ЕМКО на Емилиан Гебрев, става ясно днес.

Складовата база в Чехия е била нает от ЕМКО. В нея от фирмата държали 63 тона муниции. Само година след експлозиите самият Гебрев става жертва на опит за отравяне с новичок.

Пред списание „Шпигел“ той заяви днес: „За първи път чухме, че Русия е замесена във взривовете, от изказването на чешкото правителство миналия месец. Ние така и не научихме каква част от нашите муниции са били унищожени, защото така и не ни допуснаха отново до тези складове. Разследването попадна в задънена улица тогава и бе прекратено. Възобновиха го едва след силен натиск отвън“, разказва Гебрев.

Той отрича, че мунициите са били предназначени за Украйна. Складът бил използван за стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които не били предназначени за продажба.

Гебрев посочва и че не знае дали има пряка връзка между взривовете и атентата срещу него. 

„Нашата фирма принадлежи към най-големите производители на едрокалибрени муниции в Европа. Тя е в националния списък с предприятия, които са от голямо значение за защитата на страната ни и на нашите съюзници. Този бизнес е много строго контролиран и регулиран. Не можем да направим и крачка без одобрението на правителството. То е длъжно да защитава своите граждани и фирми от атаки отвън. За съжаление политиците има още много какво да направят“, заявява Гебрев пред списанието.