ЕМКО, компанията производителка на боеприпаси на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, е била ключов доставчик на муниции за Украйна в конфликта с етническите руски сепаратисти в Донбас и затова съхраняваните от нея в Чехия артилерийски снаряди са станали обект на саботажа при взривяването на складовете във Врбетице през 2015 г.

Това твърди днес британският сайт за разследваща журналистика “Белингкет” в обширна съвместна публикация по темата с аналогичния чешки сайт “Респект”, позоваваща се на собствени проучвания на журналистите и на интервюта с неназовани източници в чешкото разследване на експлозиите и на българското - за опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. и на ред взривове в оръжейни складове в България.

Саботажните операции са били осъществени и координирани от поне шестима офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), чието присъствие в Чехия, Австрия и България съвпада със споменатите събития и сред които е и командирът на поделение 29155 на ГРУ генерал Андрей Аверянов.

Според източниците на “Белингкет” по времето на експлозиите “ЕМКО” е била една от две компании в страните членки на НАТО, на която Украйна можела да разчита да я снабдяват с търсените от нея количества снаряди за 120-милиметрови минохвъргачки и за 152-милиметрови гаубици, както и с други танкови и противотанкови боеприпаси от по-малък калибър. Другата компания на практика е била под руски контрол, твърди сайтът, посочвайки, че руска тактика е било да се изкупуват чрез по-изгодни оферти оръжия и боеприпаси, които биха могли да стигнат до Украйна.

“Белингкет” публикува кореспонденция между “ЕМКО” и чешката фирма “Имекс”, която е стопанисвала взривения склад, както и част от договор за 25 милиона евро от 10 ноември 2014 г., който “ЕМКО” е имала с неназован украински вносител на боеприпасите, предоставил на сайта този документ според публикацията.

 От факсимилето се вижда, че става дума 60 000 боеприпаса за 30-милиметрово автоматично оръдие, 20 000 боеприпаса 30-милиметрови и 10 000 40-милиметрови боеприпаса за гранатомет, 5000 осколочни снаряда за 152-милиметрова гаубица, 1500 горивно-въздушни гранати, 10 000 ракети за многоцевна реактивна артилерийска установка “ГРАД” и 250 000 снаряда за автоматично 23-милиметрово оръдие. Срещу всяка от позициите пише “доставено”, а само срещу последните две - “недоставено”. Публикацията уточнява, че “ЕМКО” е произвела само 152-милиметровите снаряди и всичко останало е доставила от други български държавни производители.

Изданието отбелязва твърденията на “ЕМКО” пред медии, че доставките ѝ за Украйна са били ограничени по време и мащаб и че след подписването на Минските споразумения от февруари 2015 г. тя ги е прекратила. 

“Независимо от точния обем на изнесените боеприпаси, възприеманата важност на производството на “EMКO” като решаваща за отбранителните нужди на Украйна по време на нейната война с Русия - не само по отношение на вече реализираните пратки, но и с оглед на общата стойност на договора - и на потенциалното бъдеще внос - вероятно би бил достатъчен, за да обясни интереса на ГРУ да саботира запасите на компанията, както и последвалото посегателство върху живота на Емилиян Гебрев и на производствения директор на EMКO”, заключава “Белингкет”.

Медията публикува и писма между “Имекс” и “ЕМКО”, от които личи, че чешката фирма настоява българската да ѝ изплати дълг от над $42 000 за съхранението на боеприпасите в нейните складове, заплашва, че ако не получи парите, ще продаде някои от тях, за да покрие вземанията и съобщава, че има потенциални клиенти, които се интересуват от тях. В отговор Гебрев уверява чешките си партньори, че фирмата му ще си плати дълга, предупреждава ги, че те нямат никакви права над неговата стока и им съобщава, че не се интересува от това да ги пласира при потенциалните купувачи. Тъй като “Имекс” не иска повече да съхранява стоката на “ЕМКО”, Гебрев им казва, че може да намери друга фирма в Чехия да прави това. Той не дава никакви признаци, че иска да да докара боеприпасите в България, както твърдяха чешките власти.

“ЕМКО” твърди пред “Белингкет” и че не е продавала оръжия на Украйна чрез посредници.

“Всичко това хвърля съмнение върху хипотезата на чешките власти, че ГРУ е възнамерявало да забави експлозиите, докато мунициите се върнат в България”, пише сайтът.

Независимо какви са били намеренията на руските разузнавачи, “Белингкет” е установил, че групата, свързана със саботажа в Чехия, след това е прехвърлила усилията си в опити за покушение срешу Гебрев в България през 2015 г. Част от агентите са го следили и в Москва през октомври 2014 г, където той е пристигнал със съпругата си, за да се лекува тя от рак. 

Според схема публикувана от изданието в операциите на поделение 29155 в Чехия, и в България са участвали общо поне 12 офицери. Данните на на “Белингкет” показват, че повечето от тях са получили висши държавни отличия, а поне четирима - и материални награди като безплатни апартаменти.