Най-сериозната конфронтация на Чехия с Русия от края на комунистическата епоха през 1989 г. Така Ройтерс определи разгорелия се скандал между Прага и Москва, в който има шпионска връзка. Тя отвежда към двама руски агенти, за които се предполага, че са свързани с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Чехия подозира, че Русия има общо с експлозия в склад за боеприпаси през 2014 г., при която загинаха двама души. Вчера Прага изгони 18 служители в руското посолство. 

Тя съобщи и че информира съюзниците си в НАТО и Европейския съюз "за предполагаемата замесеност на Русия в експлозията в склада за боеприпаси". Въпросът ще бъде поставен и на срещата на външните министри от ЕС в понеделник, съобщи днес в туитър изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек, цитиран от Ройтерс информира БТА. От Европейската комисия потвърдиха, че случаят ще бъде тема на видеоконферентната среща на първите дипломати утре.

Москва: Обвиненията са абсурдни. Чехия иска да се хареса на САЩ

Москва обяви в неделя за абсурдни обвиненията и предупреди, че ще има ответен отговор на експулсацията.

"Ще предприемем реципрочни мерки, които ще принудят авторите на провокацията напълно да осъзнаят отговорността си за разрушаването на нормалните отношения между двете страни", се казва в официално изявление на руската страна, съобщава Ройтерс.

"Това враждебно действие е продължение на серия от антируски действия, които Чехия предприе през последните години. Не е трудно да се види американската следа тук", се казва още там, а Прага е обвинена, че се опитва да се хареса на САЩ.

Появиха се имената на агентите от отравянето на Скрипал

Чешката полиция вече съобщи, че издирва двама души за сериозна престъпна дейност. Те имат руски паспорти с имената на Александър Петров и Руслан Боширов. Смята се, че мъжете са били в страната в дните преди експлозията в склада за муниции. Медиите в Чехия припомниха, че в склад номер 16 в село Врбетице на 16 октомври 2014 г.  избухват 50 тона амуниции. На 3 декември 2014 г. има нов взрив, но в склад номер 12 - на 13 тона. Загиват двама души. Те са служители на остравската фирма "Имекс груп", която е наела дългосрочно складовете от държавна фирма към военното министерство на Чехия. Амунициите са били предназначени за Украйна, в която по това време има сражения между армията и проруски сепаратисти, е една от версиите в чешките медии.

Петров и Боширов бяха имената, използвани от двама офицери от руското разузнаване, които британската прокуратура обвини в опит за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с новичок в Солсбъри през 2018 г. Москва отрече многократно да има нещо общо със случая.

ТАСС цитира публикация в пражкия вестник "Лидове новини", според която чешките спецслужби смятат, че издирваните руски граждани и агенти на ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов са пребивавали на 15 октомври 2014 г. в склада за муниции, а на следващия ден там е станала експлозията. Присъствието им се потвърждавало от кадри на камерите за видеонаблюдение. 

Връзката с Гебрев

Според чешкото издание "Респект", цитирано от "Свободна Европа", организатор на сделката за Украйна е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

"Имаме обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяване на склада", каза в събота чешкият премиер Андрей Бабиш.

Няколко международни разследвания проследиха връзки между този отряд и опитите за убийство на Емилиян Гебрев, както и на Скрипал. Отравянето на Гебрев е от пролетта на 2015 г.

Международните реакции

Американското посолство в Прага заяви вчера в туитър, че Вашингтон стои непоколебимо зад съюзника си Чехия. Пълна подкрепа за Чехия дойде в неделя и от британския външен министър Доминик Рааб.

Напрежението между Русия и Чехия се случва на фона на изострените отношения между Москва и Киев.

Ройтерс припомня, че правителството в Прага се готви да обяви търг за милиони евро за строежа на нова АЕЦ, а службите в страната са поискали "Росатом" да бъде изключена от подаването на оферти. Президентът Милош Земан и други високопоставени политици обаче смятат, че Русия трябва да участва в процедурата, но след сегашният скандал шансовете това да се случи намаляват чувствително, отбелязва агенцията.