Главният прокурор Иван Гешев реши да отговори частично чрез Нова тв на някои въпроси, които преди дни от Отровното трио поставиха на Министерския съвет и прокуратурата - а именно живее ли обвинител №1 в държавен имот и защо.

Гешев отново отправи обвинения, че институцията е жертва на "фалшиви новини" и "пропаганда" заради твърдения, че се провелявали частни бизнеси. Отказа и да коментира идеите за нова конституция и Велико народно събрание - защото това бил дневният ред на политиците. Ако е нужно обаче - щяло да има такова становище. 

"Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”, каза Гешев.

От триото в състав Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които са неформални говорители на протестите пред Министерския съвет, продължаващи вече 49 дни с настояване за оставките на Бойко Борисов и главния прокурор, питаха живее ли последният в държавната резиденция "Бояна", Дом 5 и защо, направен ли е ремонт, за чия сметка, кой е изпълнителят на ремонта, ако такъв има и как е избран. От думите на Гешев не стана ясно дали местоживеенето е в Бояна - резиденцията се стопанисва от Министерския съвет и би следвало да се охранява от НСО. Главният прокурор обаче се отказа от охрана от службата, която формално по закон се води към президента Румен Радев.

 
Иван Гешев не коментира идеите на ГЕРБ за нова конституция и инициативата за свикване на Велико народно събрание. Мотивът - това е "дневният ред на политиците".
 
„За мен са важни въпросите за българските граждани, а те са – ще се решат ли проблемите с убийствата на пътя от дрогирани и пияни шофьори, както и много други въпроси, които българската прокуратура е поставила пред Народното събрание и законодателната власт. Ако поискат становище от прокуратурата, ще дадем своето становище”, заяви Гешев.
След стартиралата мащабна проверка на сделките от приватизацията (поредната, след като такава имаше и по времето на Сотир Цацаров - б.р.), Гешев определи като фалшива новина, че ще се посегне на частни бизнеси.
 

„Тук се развива поредната пропагандна кампания или както е модерно да се казва фейк нюз. А тя е в посока, че едва ли не проверяваме работещи предприятия, работници, работещи бизнеси, собственици на работещи бизнеси”, обясни Гешев.

До момента от ДАНС към Върховната касационна прокуратура са постъпили материали за 28 сделки. И предстои да бъдат образувани досъдебни производства - при установени нарушения.

„Ние проверяваме крадливи български политици и държавни служители, които са нарушили преди доста време служебните си задължения и са приватизирали, откраднали незаконно държавна собственост. Това е поредната фалшива новина, с която се опитват да плашат нормалния бизнес. В България частната собственост е неприкосновена”, защити тезата си главният прокурор.