Пореден 47-ми ден на протести в цялата страна с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев. Днешните демонстрации следват очертаните вече граници на движението в София - от Министерски съвет към Орлов мост и обратно. Именно на тези две ключови столични кръстовища движението остава блокирано. Същото се отнася и за пространството пред Софийския университет, въпреки че сутринта вандали опитаха да разрушат лагера на протестиращите. Малко по-късно той беше отново изграден. 

Иначе днес протестът пред МС започна така : с питане по Закона за достъп до обществена информация за битието на главния прокурор Иван Гешев внесоха в Министерския съвет и прокуратурата от Отровното трио в ден 47 от протестите с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и на Гешев.

От триото в състав адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков настояват да разберат "живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция "Бояна" и по силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5", прочете Хаджигенов.

В писмото следват и въпросите: "Имал ли е друг главен прокурор с подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и ако да - кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?"

"Ще ви дам един пример - Джовани Фалконе живееше в казарми при карабинерите, защото се боресе с мафията. Иван Гешев пази мафията, затова мафията го взе при себе си", заяви адв. Хаджигенов, визирайки известния италиански прокурор от Сицилия. 

Държавната резиденция "Бояна" се състои от няколко сгради, в една от която се помещава Националният исторически музей, една е с представителни функции, там са резиденциите, които се обитават от президента и премиера, няколко вили, хотелска част. Районът е под държавна охрана.  

От Отровното трио попитаха и защо полицията и институциите не са предприели никакви мерки срещу хората, които днес на обед "разтуриха" палатковия лагер пред Софийския университет, при това използвайки и сила, като обект на такава са станали и протестиращи момичета. Още сутринта стана ясно, че лицата, замесени в това, са три, като един от тях е Георги Флоров, който сам документира въпросната акция. 

 
Изпочупени бяха палатки, от кадрите се видяха и хвърлени камъни. Адвокат Хаджигенов припомни, че срещу тези лица не е последвало нищо, докато миналата седмица протестиращ бе задържан от прокуратурата за 72 часа за това, че по време на протест е хвърлил пликче с червена боя по фасадата на Съдебната палата. И изброи текстовете от Наказателния кодекс, които в други случаи, различни от днешния, прокурорите обичали да използват - например за едро хулиганство. 
 
Сбирката на прокурори и следователи, организирана от Гешев днес през деня, също предизвика коментар, защото, по думите на Бабикян, това е политическо събитие, на което са се обсъждали политически теми - като мястото на прокуратурата в държавното устройство. Решаването на подобни въпроси обаче не е в ръцете на държавното обвинение и главния прокурор, а в това на законодателната власт в държавата, припомниха от триото.
 
В същото време протести се провеждат в цялата страна. 

Около 20:00 ч. демонстранти потеглиха на протестно шествие от Велико Търново до град Килифарово. Походът се охраняваше от полицията, а а началото бе дадено от голям паркинг в един от кварталите Велико Търново. 

Във Варна пък участниците в демонстрацията се подредиха в жива верига пред сградата на общината, съобщи БНР. Те скандират "ОСтавка" и продължават и към момента да са отпред. 

Очаквайте подробности.