От утре БСП започва да подписва споразумения за широка лява коалиция, като първото официално подписване се очаква с АБВ - партията, учредена от бившия президент Георги Първанов и Румен Петков.

След това се очаква подписване с „Нормална държава“ на бившия депутат и зам.-министър на финансите Георги Кадиев. С „Движение 21“ на Татяна Дончева предстои още един разговор. Но това са трите формации, с които има „най-голяма степен на готовност“ за обявяване на коалиция за вота на 11 юли. 

Това обяви лидерката на социалистическата партия Корнелия Нинова на нарочен брифинг, свикан, след като още вчера се разбра, че се водят разговори именно с изброените формации.

Нинова обяви, че „инициативата за ляво обединение подех аз“, като още преди седмици се е свързала с лидерите им. 

„Разговорът продължава да бъде отворен и до 26 май, когато е крайният срок за регистрация за изборите в ЦИК, ще продължат“, добави Нинова. 

Разговор с Мая Манолова, сега водач на гражданската платформа „Изправи се. БГ“, около която се случи коалицията „Изправи се! Мутри вън“, БСП няма да води, категорична бе лидерката на БСП.

„Опитахме да водим разговори още преди предишните избори. Не беше приета подадената ръка. Бяхме определени като статукво, като партия, с която оттам не искат да разговарят, „Изправи се! Мутри вън“ не искаха да се правят общи политики в краткия 45-и парламент. Затова не предвиждаме да водим разговори. 

„Не бих казала, че има разрив с Мая Манолова. Тя си избра собствен път, всеки има право на това“, отговори на въпроси по темата Нинова. 

Основата за лявата коалиция е обединението „БСП за България“, в което също има партньори на левицата, обяви още лидерката на партията. Това се очаква да остане и името за предсрочните избори на 11 юли, към което ще се присъединят новите партньори.

„Обединението вляво е нужно след 10 години управление на ГЕРБ. През целия преход левицата се роеше, а малките невинаги успяват да влязат в парламента и хората, които ги харесват, остават непредставени", декларира още Нинова, обяснявайки защо се пристъпва към обединение сега. 

Новите партньори на БСП ще имат представители в листите за парламентарните избори. Нинова е водила разговор конкретно с Румен Петков и Георги Първанов и те нямало да са сред кандидат-депутатите, но ще бъдат излъчени хора от АБВ, обясни лидерката на БСП. 

Засега проектът за коалиционно споразумение е за общо участие в изборите за Народно събрание на 11 юли, каза още тя. 

На въпрос възможно ли е то да бъде в сила и за президентския вот наесен, а БСП да подкрепи евентуално Георги Първанов, който вече беше 2 мандата държавен глава, Нинова обяви:

„Чух тази интрига, но това е поредният опит да се вбие клин между БСП и Румен Радев. Не се поддавайте на интриги.“

По-късно пред бТВ Нинова коментира и скандала с подслушването на политици:

"Съмнявам се, че няма политици от БСП (сред подслушваните - б.р.). Подслушването на опозиционни политици е неприемливо, то е част от това, което искаме да променим. То е един елемент от този модел - убиване на държавността, обезличаване на институциите и превръщането им в бухалка".

Ако БСП бъде на власт "ще има правова държава, ще се слуша само след съответните съдебни решения", каза още Нинова.