Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска днес оставката на столичната кметица Йорданка Фандъкова. Причината - поредните проблеми с приема в детските градини и ясли.

„Отново хиляди български семейства са направени на маймуни и ние сме си платили за това. Станало е с парите от нашите данъци. Отново, вместо да получат услуга и облекчение, получават унижение. Това е управлението на ГЕРБ, с което се опитват да се рекламират и върнат на власт“, заяви Иванов.

Тази година бе обявена нова електронна система за записване, под ръководството на новото попълнение в екипа на Фандъкова - икономиста и ИТ специалист Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализация. Системата обаче имаше множество бъгове и проблеми, а чашата преля за много родители, когато от общината решиха да отворят системата за записване дни след като то беше приключило.

Доводът на общината е, че много родители не са попълнили данни за адреса, което е ключов критерий за уседналост, ползван за пръв път при класирането. Но отварянето на системата позволи и разместване на предпочитанията, и напълно нови регистрации, и нова поредица от бъгове, които изтриха цели вече попълнени полета от кандидатурите на много деца. В крайна сметка над 12 хиляди деца останаха без място в детската градина, а дори след второ и трето класиране се очаква, че близо 10 000 няма да получат такова.

„Най-важната тема – децата. Най-голямата криза – демографската. Милиарди се изливат къде ли не – в „Автомагистрали“, кръговете на Доган през ББР, къде ли не. Но няма пари, няма прогнози, няма работа за българските деца, както виждаме по примера на София“, каза Иванов. „Това е абсолютна срамота, г-жо Фандъкова. Бойко Борисов ви вика в зайчарника да му показвате на телефона как стават билетчетата. Смятате да кандидатствате за управляващи на тези избори с темата за дигитализацията. Ето това ви е работата.“

Според Ивайло Мирчев от ДБ, Столична община се е провалила в планирането на броя нови деца, на общината въобще ѝ липсва прогноза за броя на младите хора в столицата, смята той.

„Вечното оправдание е, че толкова много сме направили и сме построили, но в резултата детските градини като относителен дял са по-малко и за все по-малко деца, защото общината не може да си направи добре сметката“, каза още Мирчев.

И припомни, че темата с детските градини започва още от първия кметски мандат на Бойко Борисов в далечната 2008 г. Тогава изгряващият лидер на ГЕРБ обяви, че проблемът ще се реши до две години - докато неговата зам.-кметица Фандъкова не се провали с приема и не подаде оставка за това. Това не ѝ попречи да спечели вота и да започне първия от четирите си мандата на следващата година.

ДБ и БСП поискаха оставката и на Генчо Керезов. Все още единственият коментар от Фандъкова е, че ще търси помощ от частния бизнес за строеж на детски градини - и че районните кметове не си вършат добре работата със строителството.

По-късно ДБ излязоха и с официална позиция след нови коментари на Фандъкова по темата, в които тя критикува районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов (от ДБ) за забавяне на строежа на детската градина в Кръстова вада.

"Фандъкова пропусна да спомене факта, че първият срок за завършване на детскатата градина е бил през 2018 г. - една година, преди Константин Павлов да бъде избран за районен кмет. Това е проект от 2015 г., обжалван до 2017 г., започнат през 2018 г. и спрян за 250 дни между средата на 2018 и началото на 2019 г. - време, в което районът се управлява именно от ГЕРБ", отбелязват от ДБ.

“Когато завършването на сградата наближи, се оказа че пропуски в проекта, приет от предишната администрация, доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и т.н.”, разказа днес кметът на район “Лозенец”.

След като неговата администрация отстранява пропуските и въпреки ограниченията, породени от пандемията от коронавирус, днес проектът е на финалната си права, обобщават от ДБ.