Кметът на Царево Георги Лапчев оттегли (засега) предложението си терен в Синеморец, отреден за спорт, да се превърне в терен, на който може да се появят 14 триетажни къщи. Лапчев се е мотивирал с „технически причини“. Факт обаче е, че намерението на голямата община да смени предназначението на имота предизвика сериозно недоволство сред жителите на Синеморец и тази сутрин те излязоха на протест пред сградата на общинския съвет, където се очакваше да се гледа точката, предложена от Лапчев.

Както Клуб Z писа, повод за недоволството стана докладна записка от кмета за смяна на предназначението на имот от близо 10 дка, отреден за спорт, на терен за жилищни нужди - разделен за целта на 14 парцела. Местните заявяват, че не са били уведомени предварително. За това намерение на общината се разбра след публикуването на дневния ред на заседанието на общинския съвет днес, като то бе „засечено“ от активисти в групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

Така за отрицателно време бяха събрани 120 отрицателни становища и организиран протест тази сутрин преди заседанието на ОС.

Според докладната въпросните 9823 кв.м терен, сега зелена поляна, не се използвали по предназначение и именно това е записано като основание за исканата промяна. Затова се предлага теренът да бъде „разцепен“ на 14 имота с площ 400 до 1000 квадрата, със следните параметри на застрояване: височина до 10 метра (3 етажа), кинт 1,2, плътност 60 %, озеленяване - 40 %.

По-надолу в предложението на кмета четем и положително становище от екоинспекцията в Бургас. „Планът не очертава рамката на бъдещо развитие на инвестиционни предложения“, пишат от РИОСВ-Бургас, препращайки към Закона за опазване на околната среда и допълват, че той не подлежи на процедурите по екооценка и оценка на въздействието върху околната среда. 

Междувременно Асоциацията на парковете в България поиска от регионалната екоинспекция на област Бургас да спре новите строежи в землището на Синеморец и да задължи общината да подложи инвестиционното намерение на задължителните процедури по ЕО и ОС. Както е известно, от община Царево дадоха зелена светлина за застрояването и на местността Поляните в Синеморец. 

В крайна сметка казусът с отредения за спорт терен, който никой не си е направил труда до момента да превърне в игрище, фитнес на открито или друго, преди да бъде посочено, че „не се използва по предназначение“, е само временно замразен. - Дали по „технически причини“, дали с оглед предстоящите парламентарни избори, или заради надигналото се за пореден път в Синеморец обществено недоволство.

Ако предложението на Лапчев все пак някога мине през общинския съвет, по правило следва приемане на нови подробни устройствени планове, смяна на собствеността от общинска в частна и съответно реализиране на инвестиционни предложения.

В същото време предложението за общ устройствен план на Царево бе върнато за преработка - заради множеството отрицателни становища, след като стана ясно, че предвижда застрояване на над 500 ха в Природен парк „Странджа“, появиха се мистериозни плажове (които можело да поемат съответно голям туристопоток), урбанизацията на Синеморец пък нарастваше с 50 %, двойно нарастване на Резово и пр., и пр.