Когато "Демократична България" обяви преди близо година, че фирми, свързани с ДПС и Пеевски, са взели 500 млн. лв. кредити от Българската банка за развитие, това не беше наше разкритие, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов в ефира на бТВ.

"Това, с което ние разполагаме, са публично известни факти - ние не изваждаме нова фактология, просто използваме съществуващи журналистически разследвания, които са в публичното пространство, някои от тях от години", заяви Иванов.

Информацията бе потвърдена година по-късно от служебния икономически министър Кирил Петков - стана ясно, че най-големите осем кредита, отпуснати от ББР, на обща стойност 946 милиона лева, са получили осем големи фирми, четири от които са непряко свързани с бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски.

"Нека ви дам един цитат, ако може: "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате представа за възможностите на един политик. През последните петнайсет години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище са…или с мое съдействие, или най-малко моя усмивка", каза Иванов.

И разкри автора - почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Цитатът е от негово участие в "Шоуто на Слави" през далечната вече 2005 г.

"Съмнението тук, е че виждаме едно отклонение от нормалната дейност на тази банка, и това отклонение създава съмнение за политически натиск. Доколко Пеевски е свързан с това, не знаем. Има ли това влияние Ахмед Доган - с една усмивка, така че над половината бизнеси да получават финансиране от държавата при условия, които са меко казано преференциални - това е големият въпрос", отбеляза лидерът на ДБ.

Според него в момента е интересен и въпросът дали тези кредити са били обслужвани, как, и дали те са имали други преференциални условия спрямо останалите кредитори на ББР.

"Тези усмивки ни струват по половин милиард, често пъти, когато видим, че в София няма места за 10 000 деца и не стигат пари за ваучери", направи той паралел с темата за детските градини в София.

На въпрос дали "Демократична България" е готова за вота, и с кого смята да споделя отговорността за властта след изборите, Иванов отговори:

"Миналото Народно събрание не можа да излъчи управление, трябва с много голяма сериозност да подходим на тези избори. Всеки трябва не просто да каже - дайте ми 121 депутата и ще оправя нещата, трябва да покажем, че искаме управление на промяна. Трябва всяка политическа сила да каже как си представя тази промяна. За това ние сме готови."