Американският Северозападен университет спечели 33 млн. долара по проект на военното министерство на САЩ за имплант, който ще може да регулира човешкия сън, съобщи Eurekalert.

Имплантът, наречен NTRAIN, ще произвежда пептиди - къси вериги от аминокиселини, които регулират циркадните ритми на човешкия организъм. Но производството не става в самия имплант - вместо това той стимулира околните клетки да произведат пептидите сами.

В момента хора, които имат проблеми със съня - поради разтройство или нередовен работен график - трябва да поемат различни лекарства, които по заобиколен път да постигнат същото.

NTRAIN ще се имплантира в ръката на човек, ще се активира отвън, и ще е настроен така, че да отделя точна доза пептиди, от които ни става сънливо и заспиваме лесно.

Идеята за преносими аптеки не е нова - множество диабетици по света с напреднала форма на заболяването носят диабетни помпи. NTRAIN обаче е не просто резервоар с лекарство, а специфичен тип биоелектронна фабрика, която използва ресурсите на нашите клетки и съответно не се нуждае от презареждане.