Голяма част от българите вярват, че SARS-CoV-2 e изкуствено създаден с цел печалби за фармацевтичния бизнес, че чрез ваксината срещу него (когато и да я има) в хората ще се поставят чипове за следене, че вирусът е дело на Бил Гейтс (който също иска да ни поставя чипове), както и, разбира се, че се разпространява чрез 5G.

Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

43 на сто от анкетираните посочват, че са съгласни с твърдението, че COVID-19 е изкуствено създадена болест, 31% не могат да преценят, а 26% не са съгласни.

Идентични са процентите за твърдението, че заразата е изкуствено създадена, за да облагодетелства фармацевтичния бизнес.

Следва твърдението: "Коронаворусът е биологично оръжие, създадено с цел да намали населението на Земята." То също се оказва популярно, защото в него вярват 40 на сто от запитаните. 33% не могат да преценят, 27% не са съгласни.

Най-голям е процентът на тези, които смятат, че "коронавирусът не съществува, това е световна измама" - 56 на сто от анкетираните. Колебаещите се по въпроса са 21 на сто, 23% не са съгласни с такова твърдение.

Следват любимите на конспираторите въпроси за следенето чрез имплантиране на чипове. Според 22 на сто от участниците в проучването чрез ваксина за коронавируса в хората ще се поставят чипове с цел следене. 34 на сто нямат мнение по въпроса. Все пак най-голям е процентът на хората, отговорили, че не смятат това за възможно - 44 на сто.

"Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората чрез чипове, които ще бъдат поставяни в тях с ваксина за вируса" - гласи следващото твърдение, което респондентите трябва да отхвърлят или не. Приемат го 21%, 39 на сто са против, а 40 на сто се колебаят и нямат отговор.

47% не могат да преценят вярно или не е твърдението, че вирусът се разпространява с 5G. 41% не са съгласни. Тази теория намира привърженици сред 12 на сто от българите.

На общия въпрос дали като цяло България се е справила с овладяването на епидемията, мнозинството - 76 на сто, отговарят "справи се". На обратното мнение са 10%, а 14 на сто не могат да преценят.

66% от хората са се завърнали към нормалния си живот, 29 на сто не, а 5% не могат да преценят.

*Проучването е реализирано в периода между 1 и 7 юни 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+ и е по поръчка на в. "24 часа".